Maghiarii comemorează 93 de ani de la Tratatul de la Trianon
La Budapesta, vicepreşedintele parlamentului, Sandor Lezsak, a declarat că "4 iunie este zi de doliu naţional pentru maghiarime".
Articol de Oana Negrea, Sfântu Gheorghe, 04 Iunie 2013, 18:51
Maghiarii comemorează 93 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, care marchează destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România.
Toate partidele maghiare din ţară au organizat manifestări comemorative.
Aproape 200 de persoane participă la manifestările organizate în centrul municipiului Sfântu Gheorghe.
Manifestările au început la ora 17:30, ora la care pe 4 iunie 1920 a fost semnat tratatul ce a marcat destrămarea Imperiului Austro-Ungar şi unirea Transilvaniei cu România.
Acestea sunt organizate de partidele maghiare, ai căror lideri au vorbit despre consecinţele Tratatului de la Trianon, pe care le-au numit dictat pentru că a despărţit comunitatea maghiară din Transilvania de Ungaria, dar au vorbit şi despre solidaritatea comunităţii maghiare, despre dorinţa de autonomie şi autodeterminare.
Se flutură steaguri secuieşti, steaguri roşu, alb şi verde, cu stema Ungariei Mari, iar cu acest prilej, în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, a fost ridicat pe un catarg un steag secuiesc de aproape doi metri, care va rămâne permanent aici, fiind autorizat de primărie.
De altfel, invitatul evenimentului este preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, care a vorbit despre autonomia Ţinutului Secuiesc.
Acest consiliu este o formaţiune neînregistrată juridic, care militează deschis pentru autonomia aşa-zisului Ţinut Secuiesc, adică al judeţelor Covasna, Harghita şi Mureş.
La Budapesta, vicepreşedintele parlamentului, Sandor Lezsak, a declarat că 4 iunie este zi de doliu naţional pentru maghiarime şi că Ungaria nu trebuie să renunţe la reconstituirea şi apărarea solidarităţii naţionale, ne-a transmis corespondentul Radio România, Emil Groza.