Madridul se declară nemulţumit de summitul de la Salzburg privind migraţia
La fel ca Italia, Spania este una din ţările din prima linie în privinţa migraţiei şi se declară nemulţumită de ideea ca poliţişti străini să asigure securitatea frontierelor ţării
21 Septembrie 2018, 03:52
Spania este de acord cu întarirea Frontex, dar nu acceptă ca graniţele să fie controlate exclusiv de această structură.
Premierul Pedro Sánchez propune adaptarea la necesităţile fiecărui stat al Uniunii Europene.
Pedro Sánchez: "Frontex trebuie întărit, dar trebuie să fie flexibil şi complementar, deoarece necesităţile controalelor la frontieră sunt diferite. Suntem 28 de state membre şi necesităţile trebuie adaptate la capacităţile pe care le poate oferi Frontex".
Migraţia a fost subiectul care a ocupat 85% din agenda discuţiilor de la Salzburg cu Spania şi Franţa, care doresc o gestionare solidară a fluxurilor migratorii.
Problema Gibraltarului în chestiunea Brexit este prioritară pentru Spania care, la fel ca alţi parteneri din Uniune, nu pare dispusă să reducă din condiţii. La acest capitol, şeful Guvernului spaniol continuă negocierile iniţiate de fostul executiv şi speră la înţelegeri în domeniul cooperării judiciare al comercializării tutunului, dar şi în domeniul mediului.
Pedro Sánchez: "Trebuie să fim de acord într-o chestiune care ni se pare fundametală: respectarea drepturilor cetăţenilor atât ale celor din Gibraltar, cât şi ale celor din Campo de Gibraltar. Dorim ca Gibraltarul să îşi menţină angajamentul de a participa la dezvoltarea social-economică a zonei Campo de Gibraltar. Abordăm chestiunea ca pe o problemă de stat, la fel ca executivul anterior şi sperăm să ajungem la o înţelegere cu Marea Britanie în luna octombrie".
În acest sens, Pedro Sánchez s-a declarat optimist, la fel ca omologul său, doamna Theresa May.