Madrid: medicii câştiga lupta împotriva privatizării spitalelor
Justiţia spaniolă prelungeşte suspendarea provizorie a planului de concesionare a şase spitale şi mai multe clinici, demarat de administraţia publică regională în anul 2012.
29 Ianuarie 2014, 12:30
Guvernul regiunii Madrid a renunţat la privatizările din sistemul sanitar, deoarece justiţia a prelungit suspendarea planului de externalizare a serviciilor sanitare.
Oprirea privatizărilor are loc în urmă acţiunilor sindicale din sănătatea publică din Madrid, unde marţi, personalul sanitar a ieşit în stradă pentru a sărbători victoria.
Justiţia spaniolă prelungeşte suspendarea provizorie a planului de concesionare a şase spitale şi mai multe clinici, demarat de administraţia publică regională în anul 2012.
Astfel, executivul comunităţii Madridului se vede nevoit să renunţe, deocamdată, la privatizări.
Angajaţii din mai multe centre medicale au ieşit ieri în stradă pentru a marca momentul şi a aminti că protestele organizate săptămânal, timp de mai bine de un an, au avut un rezultat nesperat: blocarea unui plan care ar fi dus la concedieri masive şi la costuri suplimentare pentru sănătatea publică.
Manifestaţiile şi protestele au dat rezultate în cele din urmă, au spus mulţumiţi angajaţii sistemului public sanitar, în timp ce consilierul regional pentru sănătate, Javier Fernandez Lasquetty, a demisionat.
15 proteste în stradă, 5 săptămâni de greva parţială, 50 de mii de consultaţii şi mii de operaţii amânate este bilanţul protestelor, o luptă care s-a soldat deocamdată cu victoria celor care apăra sistemul public şi se opun gestionarii private din spitale.
Planul de privatizare a clinicilor a fost prezentat că o măsură de economisire a banilor de la buget, însă Tribunalul Superior de Justiţie Madrid a depistat nereguli în procedura de concesionare a spitalelor, astfel încât aceasta a fost suspendată. În continuare, firmele care au obţinut dreptul de concesionare, ar putea contesta decizia şi să ceară despăgubiri pentru situaţia creată.
Noul consilier pentru sănătate, Francisco Javier Rodriguez, medic şi membru al Partidului Popular (la guvernare în regiune) va trebui să găsească soluţii pentru posibilă despăgubire a firmelor care au câştigat licitaţiile.
Acestea nu au anunţat încă măsurile pe care le vor luă dupăce justiţia a decis suspendarea planului de concesionare.