Macron în Bulgaria
Problema muncitorilor detaşaţi se află pe agenda discuţiilor dintre Emmanuel Macron şi premierul bulgar Boiko Borisov.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 25 August 2017, 10:04
Polonia a respins din nou propunerea Franţei, de modificare a sistemului de detaşare a muncitorilor în spaţiul european.
Cinci sute de mii de polonezi lucrează acum în diverse ţări ale Uniunii pe baza acestui sistem, iar premierul polonez afirmă că schimbarea le-ar încălca interesele.
O directivă europeană din 1996 dă dreptul întreprinderilor să angajeze temporar muncitori străini cu cotizaţii sociale plătite în ţara de origine.
Preşedintele francez Emmanuel Macron crede că sistemul face concurenţă neloială pe piaţa muncii din Franţa şi propune noi reguli.
Miniturneul său european pentru strângere de susţinători se încheie azi în Bulgaria, dar după cum remarcă France Presse a ocolit Polonia şi Ungaria, care se opun cel mai ferm.
Problema muncitorilor detaşaţi se află pe agenda discuţiilor dintre Emmanuel Macron şi premierul bulgar Boiko Borisov.
Emmanuel Macron va cere limitarea numărului de muncitori detaşaţi în Franţa. Din patronatul bulgar, însă, au cerut primului ministru Boiko Borisov să nu cedeze presiunilor.
Prezenţa în delegaţia bulgară a ministrului apărării Krasimir Karakaceanov este un indiciu că vor fi discutate proiecte comune în domeniul militar.
Este menţionat în presă un posibil contract de achziţionare a două nave de patrulare în valoare de 450 de milioane de euro.
Companii din Franţa participă la un concurs pentru reînnoirea parcului de blindate ale forţelor terestre: avioane rafale sunt menţionate, împreună cu F16, mâna a doua, Gripen şi Eurofighter, printre variantele de înlocuire a avioanelor bulgare MiG29.
Bulgaria va profita de această vizită prezidenţială pentru a încerca să obţină sprijinul Parisului pentru aderarea la zona Schengen, admiterea în anticamera zonei euro şi anularea mecanismului de verificare şi control.
Până acum, Franţa a răspuns negativ la aspiraţiile Sofiei, nu în ultimul rând, că din cauza refuzului categoric al altor state precum Germania şi Olanda.