M. Britanie "nu va renunţa după Brexit la programul Erasmus al UE"
Londra spune că atât studenţii britanici din Europa, cât şi cei străini din Regatul Unit vor profita în continuare de beneficiile programului.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 10 Ianuarie 2020, 13:58
Guvernul britanic dă asigurări că nu va renunţa după Brexit la programul Erasmus al Uniunii Europene, menit să internaţionalizeze şi să modernizeze educaţia universitară şi formarea profesională.
Londra spune că atât studenţii britanici din Europa, cât şi cei străini din Regatul Unit vor profita în continuare de beneficiile programului.
Pe de altă parte, parlamentarii au evitat să oblige executivul să negocieze cu Uniunea Europeană păstrarea statutului de membru Erasmus, după cum transmite corespondentul RRA Dan Vasiliu.
Reporter: În timpul dezbaterilor asupra legii privind retragerea din Uniunea Europeană, deputaţii britanici au respins un amendament care ar fi obligat guvernul să negocieze rămânerea în programul Erasmus, care îi ajută pe studenţi să înveţe în alte ţări.
În 2017, aproximativ 16.500 de britanici au studiat în afara graniţelor şi peste 31.000 de studenţi europeni au venit în Regatul Unit.
Guvernul de la Londra a dat asigurări că, în ciuda respingerii amendamentului, subiectul va fi abordat în timpul negocierilor cu blocul comunitar, care urmează să aibă loc în lunile următoare.
Chiar dacă Brexitul va avea loc la 31 ianuarie, programul Erasmus va continua să funcţioneze în mod normal până la finalul perioadei de tranziţie, adică până la finalul acestui an.
De asemenea, există discuţii privind facilitarea accesului pentru mai multe ţări care nu sunt membre ale UE. Turcia, Islanda, Norvegia şi Serbia iau parte deja în acest program şi sunt şanse mari ca şi Regatul Unit să se alăture după Brexit.
În funcţie însă de rirmul negocierilor este posibil ca programul Erasmus să nu fie disponibil în Marea Britanie cel puţin în prima parte a anului viitor.