Luxemburg, "capitala turismului european"
Forumul European pentru Turism din Luxemburg încercă să găsească cele mai bune metode şi strategii pentru a face Europa cât mai atractivă pentru turiştii din întreaga lume.
Articol de Laurenţiu Văduva, 17 Septembrie 2015, 10:59
Timp de două zile începând de astăzi, Luxemburgul va fi capitala turismului european.
Organizat de Comisia Europeană şi de preşedinţia luxemburgheză a Uniunii Europene, Forumul European pentru Turism va încerca să găsească cele mai bune metode şi strategii pentru a face Europa cât mai atractivă pentru turiştii din întreaga lume.
Comisia Europeană are un obiectiv, să transforme Europa în destinaţia turistică numărul unu în lume.
Cu vechea sa cultură, cu palatele şi monumentele sale, cu peisajele deosebite şi diverse, Europa este deja o destinaţie favorită.
Cum putem însă ajuta şi mai mult turiştii să cunoască frumuseţile Europei? Cu ajutorul internetului. Un clic şi gata! Vezi unde mergi. Cum obţinem însă platforme digitale cât mai prietenoase, mai descriptive şi mai uşor de accesat?
Aşadar, digitalizarea turismului va fi unul dintre principalele subiecte discutate la forum.
Apoi, mai putem face altceva: să organizăm şi mai bine marile rute turistice transeuropene aşa încât să le facem şi mai atractive?
Da, prin turismul tematic şi cultural. Ce s-ar mai câştiga din aşa ceva? Nu cumva o mai mare interconectivitate a regiunilor şi de aici toate beneficiile unei colaborări mai strânse între companii şi alţi actori economici?
Puţini dintre dumneavoastră, ascultătorii noştri, ştiaţi probabil că la Luxemburg se află şi Institutul European pentru Rutele Culturale, care are programată chiar astăzi o dezbatere pe tema rolului acestor trasee în întărirea legăturilor dintre statele membre, regiuni şi instituţii.
De ce rute culturale? Pentru că integrează tot ce-l poate interesa pe un turist: tradiţii, istorie, arhitectură, geografie, peisaje, servicii, gastronomie şi, de ce nu?, sporturi şi aventură.
Ce altceva se mai dezbate zilele acestea la Luxemburg? Nu poţi să faci turism fără personal calificat şi performant.
Ce trebuie să facem, aşadar, ca să-l perfecţionăm în continuare? Este al treilea mare subiect de discuţii la forum.
Iar al patrulea propus este poate cel mai important: cadrul legislativ. Cum poate fi îmbunătăţit şi fluidizat, astfel încât operatorii din turism să se lovească cât mai puţin de birocraţie şi redundanţe?
Potrivit Comisiei Europene, Forumul anual pentru Turism este evenimentul de cea mai înaltă ţinută organizat în Uniunea Europeană în acest domeniu, are loc întotdeauna în toamnă şi este găzduit de ţara care asigură preşedinţia în exerciţiu a Uniunii.
Anul acesta sunt reprezentate 200 de companii de stat şi private, autorităţi naţionale în domeniu, experţi, ministere de externe şi ale economiilor.
România este reprezentată de Autoritatea Naţională pentru Turism.
Răspunzând ultimului Eurobarometru, cetăţenii europeni au spus că doresc să călătorească din ce în ce mai mult în anii 2015 şi 2016, iar rapoartele Comisiei Europene arată că turismul a fost unul dintre cele mai performante domenii chiar şi în timpul crizei economice.
Dragi turişti, bine aţi venit în Europa!