Luptele continuă în estul Ucrainei
Luptele continuă în estul Ucrainei, iar un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a acuzat Moscova de provocare, după ce separatiștii au declarat că forțele ucrainene au aruncat în aer patru clădiri în orașul Bahmut, ucigând 20 de civili.
Articol de Florin Lepădatu, 20 Aprilie 2023, 18:48
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Luptele continuă în estul Ucrainei, iar un purtător de cuvânt al armatei ucrainene a acuzat Moscova de provocare, după ce separatiștii au declarat că forțele ucrainene au aruncat în aer patru clădiri în orașul Bahmut, ucigând 20 de civili. El a declarat că forțele ucrainene nu au vizat niciodată civili. Şi Rusia neagă că ar viza civili. Astăzi a venit în Ucraina secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. În declarația pe care a făcut-o alături de președintele Volodimir Zelenski, șeful NATO a arătat că viitorul Ucrainei este în familia euroatlantică, iar obiectivul principal al Alianței este să se asigure că Ucraina câștigă războiul.
Corespondență din Ucraina - Reporter: Alex Buzică - ”Jens Stoltenberg a vizitat astăzi Ucraina pentru prima oară de la începutul războiului, în orașul Bucea, după care a avut o întâlnire la Kiev cu președintele Volodimir Zelenski. "Prin această întâlnire, NATO începe un nou capitol în susținerea Ucrainei" - a declarat Zelenski. Șeful statului ucrainean a mai adăugat că nu există niciun motiv pentru care Ucraina să nu fie acceptată în Alianța Nord-Atlantică. Între timp, armata rusă a atacat nouă regiuni ucrainene. Printre acestea se numără Hersonul, Cernihiv, Mikolaiv și Harkov. Din acest motiv, tot mai mulți oameni cer să fie evacuați spre zonele de graniță, cum ar fi Ismail, Lvov sau Cernăuți. În Cernăuți sunt cei mai mulți cetățeni relocați din estul grav afectat. Pan Iarko este un tânăr de 30 de ani care se ocupă de coordonarea ucrainenilor care caută adăpost în Cernăuți.
Pan Iarko: ”Înainte de război, în toată regiunea Cernăuți erau în jur de 200.000 de locuitori. La acest număr mai adăugăm peste 40.000 de refugiați numai în oraș, iar în zona rurală aproximativ 50.000, deci populația este acum de 300.000 de oameni. Primăria orașului a investit aproximativ 10 milioane de grivne, iar Uniunea Europeană a trimis numai în Cernăuți 10 milioane de euro pentru aceștia. Acum, cei relocați din Herson sau Dombas pot locui în case modulare, copiii merg la școală sau iar ucrainenii refugiați primesc în fiecare lună cutii cu alimente.”
În orașul Cernăuți este momentan liniște, sirenele antiaeriene nu s-au mai auzit de mai bine de o săptămână și foarte multe familii cu copii caută aici adăpost, dar și un loc de muncă.”