Lupte sângeroase pentru controlul oraşului ucrainean Bahmut
Bombardamentele ruseşti au lovit din nou zone rezidenţiale din estul Ucrainei
Articol de Alex Buzică, 15 Februarie 2023, 07:36
Ţările NATO îşi continuă azi discuţiile la Bruxelles pentru accelerarea livrărilor de armament şi muniţie pentru Ucraina, în perspectiva înteţirii luptelor din primăvară.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg avertiza la începutul întrunirii că Ucraina consumă mai multă muniţie decât poate furniza Alianţa, dar Statele Unite şi Germania au anunţat comenzi speciale de obuze pentru armata ucraineană făcute industriilor naţionale de armament.
De asemenea Franţa va colabora cu Australia pentru livrarea proiectilelor de 155 de milimetri pentru tunurile Cesar.
În acest timp, continuă luptele sângeroase pentru controlul oraşului ucrainean Bahmut, iar bombardamentele ruseşti au lovit din nou zone rezidenţiale din estul Ucrainei, după cum transmite trimisul nostru Alex Buzică.
Un spital din Kramatorsk a fost ținta rușilor. Doar o minune a făcut ca racheta lansată de invadatori să cadă la câțiva metri de clădire.
Dar chiar și așa, instituția medicală a avut de suferit din cauza suflului puternic al exploziei.
Tot în atacul de ieri de la Kramatorsk au mai fost bombardate și 15 case, aparent locuite de civili. Și la Kostiantinivka, localitate aflată la 30 de kilometri distanță de Kramatorsk, ca urmare a unui bombardament rusesc, Palatul Culturii din oraș a fost grav avariat. Acolo activa de câteva luni un centru de ajutor umanitar. O persoană a fost grav rănită.
Și în regiunea Bahmut se dau lupte grele, mai ales de când rușii au început să avanseze tot mai mult. În această zonă mor în jur de 800 de soldați ruși și ucraineni în fiecare zi.
În sudul Ucrainei, armata încearcă să înroleze tot mai mulți civili.
La Izmail, aproape de granița cu țara noastră, primarul Andrii Abramcenko, îi îndeamnă pe cetățenii orașului care au între 18 și 60 de ani să se înroleze în armată.
În jur de 600 de persoane vor forma un batalion special creat la standarde NATO pentru a proteja orașul Odesa și Izmail în fața unei viitoare ofensive rusești.
Tot aici, în regiunea Odesa, după ce rușii au atacat în nenumărate rânduri infrastructura critică, acum locuitorii au curent electric și căldură, dar iluminatul stradal a fost oprit pe timpul nopții, totul pentru a economisi energie.
La granița dintre Ucraina și România sunt cozi kilometrice de camioane încărcate cu cereale, care așteaptă chiar și 12 zile pentru a putea trece în țara noastră.