Lupta anticorupţie, "o provocare" în lume
Volumul anual al corupţiei în Rusia atinge 300 de miliarde de dolari, arată un studiu al Transparency Internaţional, iar corupţia şi crima organizată se află în atenţia guvernelor multor ţări europene.
11 Februarie 2011, 19:05
Rusia se află la coada clasamentului în ceea ce priveşte percepţia asupra corupţiei, transmite corespondentul România Actualităţi la Moscova, Alexandru Beleavski.
Volumul anual al corupţiei în Rusia atinge 300 de miliarde de dolari, afirmă Transparency Internaţional.
Cifra e confirmată de deputatul Gennadi Gudkov, membru în Comisia pentru securitate a Dumei. Subliniind relativitatea acestei estimări, experţii sunt de acord că fenomenul afectează toate sferele, toate nivelurile puterii şi instituţiile statului, iar sumele vehiculate cresc exponenţial spre vârful piramidei corupţiei.
Preşedintele Medvedev a proclamat lupta anticorupţie o prioritate a mandatului său, fiind şi iniţiatorul unor măsuri legislative precum declararea veniturilor demnitarilor sau recenta transformare a miliţiei în poliţie.
Luna trecută, a făcut senzaţie arestarea generalului de miliţie Bokov, şeful biroului ce coordona lupta împotriva criminalităţii organizate în cadrul CSI, posesor al unui palat de şapte etaje cu 50 de încăperi, acuzat de însuşirea prin înşelăciune a unei sume de 46 de milioane de dolari.
Conform procuraturii militare a Rusiei, numai anul trecut în structurile de forţă au fost traşi la răspundere penală 950 de înalţi funcţionari, ofiţeri şi generali, fiind depistate peste 9.000 de cazuri de corupţie, cu peste 50% mai mult decât în 2009.
Eradicarea corupţiei e o provocare şi pentru alte ţări europene
Se pare că în Cehia fiecare al cincilea contract public este atribuit pe sub mână, şi se estimează că bugetul de stat este astfel păgubit cu 3,5 miliarde de euro în fiecare an.
Nu doar funcţionarii de la ghişee, medicii sau poliţiştii sunt corupţi, ci şi reprezentanţii clasei politice şi nu trece o săptămână fără ca în Cehia să nu se vorbească de un nou caz de corupţie la nivel înalt - spune site-ul Euractiv.
În Spania, în mai multe operaţiuni impotriva traficului de droguri, în ultimele luni au fost reţinuţi agenţi ai poliţiei naţionale sau ai gărzii civile şi în multe cazuri membri ai poliţiilor locale sau regionale.
Reţelele de trafic de droguri formate din cetăţeni din nordul Africii sau din America Latină contează, în multe cazuri, cu ajutorul poliţiştilor, care îi sprijină să treacă de filtrele de control cu maşini încărcate cu droguri, informează corespondentul România Actualităţi de la Madrid, Annamaria Damian.
De curând au fost arestaţi cinci agenţi ai poliţiei catalane care au colaborat cu o reţea de trafic de cocaină din Columbia.
În schimbul sprijinului oferit pentru introducerea drogurilor în Portul Barcelona, agenţii au primit bijuterii, bani, o maşină sport şi o motocicletă.
În acest caz, Departamentele de afaceri interne ale corpurilor de poliţie regională, naţională şi Gărzii Civile desfăşoară anchete interne în paralel cu procesul aflat deja pe rol.
În Franţa, lupta împotriva corupţiei mai are mult până la a rămâne fără obiect
Francezii nu duc lipsă de scandaluri de corupţie, unele având în prim-plan chiar foşti sau actuali politicieni de prim-rang, informează corespondentul România Actualităţi în Franţa, Roxana Vasile.
Jacques Chirac, preşedinte al ţării până în 2007, urmează să compare în faţa justiţiei începând din 7 martie, acuzat fiind că pe vremea când era primar general al Parisului, ar fi aprobat angajarea fictivă a unor apropiaţi.
În plină desfăşurare este şi judecarea în apel al lui Charles Pasqua, fost ministru de interne, condamnat deja în 2009 la un an de închisoare şi la plata a 100 de mii de euro amendă într-o afacere de presupus trafic de arme.
O bună parte a anului trecut, capul de afiş al presei l-a ţinut scandalul Eric Voerth, fost ministru de finanţe şi trezorier al partidului la putere, bănuit de conflict de interese.
Deşi sprijinit de preşedintele Nicolas Sarkozy, care i-a apărat probitatea morală, Eric Voerth a fost scos din executiv în noiembrie, cu ocazia unei ample remanieri guvernamentale, nu puţini fiind cei care comentau că scandalul în centrul căruia se afla putea aduce prejudicii serioase şefului statului în perspectiva alegerilor prezidenţiale din 2012.