Lumea occidentală se teme de instaurarea legilor islamice
Cele mai multe temeri au fost exprimate în Franţa, unde presa, aproape în totalitate, vorbeşte de un potenţial pericol, venit din partea celor care anunţă instaurarea legilor islamice, după alegerile din Tunisia.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 25 Octombrie 2011, 20:29
Opţiuni, în alegerile de duminică, din Tunisia, spre partidul declarat islamist Enada, ar putea fi urmate şi de alte state din zonă, consideră analiştii politici, care atrag atenţia că astfel de mişcări ar putea să-şi piardă din avânt şi determinare, odată ajunse la putere.
Unii specialişti, în chestiuni legate de zona de nord a Africii, spun chiar că această etapă a islamismului politic este obligatorie pentru trecerea spre democraţie, lucru care îngrijorează pe unii lideri occidentali.
Cele mai multe temeri au fost exprimate marţi în Franţa, unde presa, aproape în totalitate, vorbeşte de un potenţial pericol, venit din partea celor care anunţă instaurarea legilor islamice.
Deocamdată, sunt aşteptate rezultatele finale ale alegerilor de duminică.
Nu se vor cunoaşte, nici marţi, rezultatele finale.
Comisia Electorală Independentă a anunţat, cu puţin timp în urmă, că ar putea furniza, în cursul după-amezii, primele cifre oficiale, însă este vorba de rezultate parţiale.
În mai multe regiuni, numărătoarea s-a făcut foarte încet, tocmai din dorinţa de a nu exista suspiciuni de fraudă.
La această oră, există deja o tendinţă privind componenţa Adunării Constituante.
Partidul islamist Enada a anunţat că a câştigat între 30 şi 40%, ceea ce i-ar asigura cel puţin 60, din cele 217 locuri, din noul Parlament.
Islamiştii spun că se bazează pe datele furnizate de reprezentanţii lor, care observă numărătoarea voturilor.
Pe locurile următoare, sunt două partide laice de stânga.
Într-un interviu de analiză, a situaţiei de după alegeri, directorul ziarului La Presse de Tunisie, H'mida Ben Romdhane, a declarat pentru Radio România Actualităţi că el este de părere că ei n-au niciun interes să pună sub semnul întrebării drepturile de care se bucură, de peste 60 de ani, în Tunisia, femeile şi Societatea Civilă.
"Ar fi o idee bună din partea lor să întărească şi sporească aceste drepturi şi libertăţi. Cred că este o ocazie pentru islamişti să facă din Tunisia o ţară cu adevărat democratică.
"Eu sper ca Enada să profite de această oportunitate şi să se comporte ca partidul aflat la putere acum în Turcia - un partid islamist, convertit la democraţie.
"Eu cred că Turcia este ţara care a demonstrat deja că democraţia poate fi compatibilă cu Islamul. Aşa că eu cred şi sper că şi Partidul Enada, din Tunisia, va urma acelaşi drum ca partidul turc", a adăugat H'mida Ben Romdhane.
Conştienţi că nu vor putea obţine totuşi majoritatea în Adunarea Constituantă, islamiştii tunisieni au anunţat că sunt gata să ajungă la o înţelegere cu formaţiunile laice, plasate pe locul doi şi trei, după anunţarea rezultatelor finale.