Lovitură de stat în Niger. Generalul Tiani s-a proclamat şef de stat. Nigerul era văzut drept partenerul cel mai stabil şi solid al Occidentului
Înainte de evenimentele din această săptămână, Nigerul era văzut drept partenerul cel mai stabil şi solid al Occidentului, într-o regiunea care se confruntă tot mai mult cu insurgenţa islamistă.
Articol de Radio România Actualităţi, 28 Iulie 2023, 18:11
Ofiţerii militari nigerieni l-au declarat vineri pe generalul Abdourahamane Tiani noul şef de stat, afirmând că au suspendat constituţia şi au dizovat toate instituţiile anterioare, după ce l-au înlăturat pe preşedintele Mohamed Bazoum, transmite Reuters.
Tiani a fost liderul gărzii prezidenţiale care l-a închis pe Bazoum în palatul său miercuri şi apoi a declarat că l-a înlăturat pe acesta din cauza unei guvernări greşite şi a stării tot mai slabe a securităţii.
Generalul a apărut vineri la televiziunea de stat, pe ecran fiind descris drept preşedintele consiliului militar nou format, Consiliul Naţional pentru Protecţia Patriei (CNSP). "Preşedintele CNSP este şeful statului. El reprezintă statul Niger în relaţii internaţionale", a afirmat un militar, citind o declaraţie.
Potrivit declaraţiei, constituţia a fost suspendată, guvernul a fost dizolvat, iar CNSP va exercita toate puterile legislative şi executive.
Ţările africane şi puterile occidentale au fost alarmate de evenimentele din Niger, insistând ca ordinea constituţională să fie reabilitată.
Nigerul se învecinează cu trei ţări, Mali, Burkina Faso şi Ciad, unde au avut loc lovituri militare de stat în ultimii doi ani.
Înainte de evenimentele din această săptămână, Nigerul era văzut drept partenerul cel mai stabil şi solid al Occidentului, într-o regiunea care se confruntă tot mai mult cu insurgenţa islamistă.
După ţările vecine Mali şi Burkina Faso, Nigerul este acum a treia ţară din Sahel confruntată cu atacurile grupărilor jihadiste ce cunoaşte o lovitură de stat.
După loviturile de stat din celelalte două ţări, juntele care au preluat puterea acolo au cerut Franţei să-şi retragă trupele şi au iniţiat o apropiere de Rusia.
Niger a rămas astfel unul dintre ultimii aliaţi ai Occidentului în Sahel, iar Franţa are desfăşuraţi în această ţară circa 1.500 de militari, după ce şi-a retras trupele din Mali şi Burkina Faso.