Londra recomandă navelor britanice să evite Strâmtoarea Ormuz
Ministrul britanic de externe i-a cerut Iranului să elibereze imediat petrolierul capturat "în mod ilegal", însă Teheranul refuză pe motiv că nava ar fi încălcat regulile maritime
Articol de Dan Vasiliu, Radio România Cultural, 21 Iulie 2019, 10:59
Ministrul britanic de externe i-a cerut Iranului să elibereze imediat petrolierul capturat "în mod ilegal", însă Teheranul refuză pe motiv că nava ar fi încălcat regulile maritime internaţionale.
Jeremy Hunt a avertizat în privinţa riscurilor la care sunt expuse ambarcaţiunile comerciale care tranzitează, în aceste zile, Strâmtoarea Ormuz, guvernul de la Londra recomandând navelor britanice să evite temporar aceasta zonă.
După o discuție avută cu omologul său iranian, ministrul britanic de externe, Jeremy Hunt, a declarat că Teheranul consideră capturarea vasului "Stena Impero" un răspuns la capturarea anterioară a unui petrolier iranian în apropiere de Gibraltar.
Jeremy Hunt: Am avut o conversație foarte lungă cu ministrul iranian de externe, Javad Zarif, și a rezultat clar din această discuție, dar și din declarațiile făcute de Iran, că este vorba de represalii pentru capturarea navei "Grace 1" în Gibraltar. Nimic nu poate fi mai departe de adevăr. Astfel de acțiuni sunt de neacceptat și ridică întrebări serioase privind securitatea navelor britanice, dar și ale altor țări care tranzitează Strâmtoarea Ormuz.
Autoritățile de la Londra au recomandat navelor britanice să evite temporar zona, pentru a nu se expune riscurilor. "Suntem în continuare profund îngrijorați de acțiunile inacceptabile ale Iranului, care reprezintă o provocare clară în ceea ce privește libertatea internațională de navigație. Am sfătuit navele britanice să nu se apropie o perioadă de zona respectivă", a declarat o reprezentantă a Guvernului.
Anunțul confiscării navei "Stena Impero" a intervenit la câteva ore după ce Curtea Supremă a Gibraltarului a decis să prelungească cu 30 de zile imobilizărea petrolierului iranian "Grace 1".
Nava a fost capturată la 4 iulie, fiind suspectată că livra petrol brut Siriei, încălcând astfel sancțiunile impuse de Uniunea Europeană regimului de la Damasc.
Teheranul a negat această acuzație și a denunțat un act de piraterie.