Londra pune condiţii pentru taxa pe tranzacţii financiare
Londra spune că ar accepta o taxă europeană pe tranzacţii financiare, cu condiţia să nu se aplice pe teritoriul britanic şi nici firmelor din insulă.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 23 Iunie 2012, 12:20
Guvernul de la Londra şi-a exprimat în repetate rânduri refuzul de a accepta impunerea unei taxe asupra tranzacţiilor financiare în Marea Britanie.
Iniţial, premierul David Cameron declara că o astfel de taxă ar putea dăuna întregului continent, pentru că, odată adoptată, ea va alunga instituţiile financiare în ţări în care nu există astfel de prevederi.
Ca atare, primul ministru susţinea că o astfel de taxă, dacă nu va fi impusă la nivel global, nu va avea şanse de reuşită.
Între timp, amploarea pe care a luat-o criza din zona euro a determinat o schimbare de poziţie.
Politicienii de la Londra au realizat că o uniune fiscală a statelor care fac parte din zona euro este necesară pentru supravieţuirea monedei unice şi au anunţat că vor susţine o asemenea iniţiativă cu condiţia ca Marea Britanie să primească garanţii clare că nu va fi afectată de această taxă.
Există însă şi voci în cadrul Partidului Conservator care susţin că şi în cazul în care Marea Britanie nu va avea obligaţia de a impune o astfel de taxă, sectorul său financiar tot va fi afectat.
În primul rând subsidiarele băncilor britanice din zona euro vor trebui să se supună noilor prevederi, iar în al doilea rând, chiar şi băncile din Londra care fac afaceri în zona euro vor avea de suferit de pe urma noii taxe.
Un alt scenariu îngrijorător pentru politicienii conservatori este cel în care Uniunea fiscală dorită de statele din zona euro va duce la formarea a două blocuri în Uniunea Europeană, fiecare cu interese diferite.
În acest caz, statele din zona euro ar avea o platformă comună în privinţa politicilor economice şi ar deţine majoritatea în cazul unui vot al celor 27 de state membre.
Această situaţie, sunt de părere Conservatorii, trebuie evitată cu orice preţ, iar acest lucru nu poate fi făcut decât dacă statele din zona euro vor fi de acord ca, în anumite cazuri, politicile europene să fie stabilite printr-un vot unanim, şi nu printr-o simplă majoritate.