LIVE UPDATES: Alegeri prezidențiale în Statele Unite
Americanii își aleg președintele dintre vicepreședinta Kamala Harris - susținută de Partidul Democrat - și fostul președinte Donald Trump - candidat al Partidului Republican.
Articol de Petruţ Hîrţescu, 05 Noiembrie 2024, 15:56
UPDATE: Donald Trump îşi proclamă victoria
Declarația vine înainte de anunţarea reazultatului final, dar în condiţiile în care prognozele îl arată câştigător în toate cele şapte state-cheie.
UPDATE: Urale la sediul de campanie a lui Donald Trump
Simpatizanții republicani au izbucnit în urale la sediul de campanie a lui Donald Trump în momentul în care televiziunea conservatoare Fox News i-a declarat victoria.
Nicio altă televiziune americană nu a făcut însă o astfel de predicție, chiar dacă rezultatele par să încline în favoarea lui Trump în mai multe state cheie.
UPDATE: Republicanii par să câştige majoritatea în Senat
Potrivit rezultatelor iniţiale, republicanii par să fi câştigat majoritatea în Senat în Ohio şi Virginia de Vest, ceea ce le-ar oferi controlul în cameră. În Camera Reprezentanţilor, republicanii au obţinut două locuri, dar încă este prea devreme pentru estimarea rezultatelor finale, potrivit BBC.
UPDATE: Donald Trump a câștigat două din cele șapte state-cheie, după ce au fost anunțate proiecțiile pentru Georgia și Carolina de Nord.
UPDATE: Republicanul Donald Trump conduce în alegerile prezidențiale, potrivit unei estimări a BBC.
UPDATE: Estimare CNN: Trump va câştiga alegerile în Carolina de Nord
Fostul preşedinte american Donald Trump va câştiga alegerile în Carolina de Nord, estimează CNN. În acest stat sunt în joc 16 voturi electorale.
UPDATE: Au apărut primele exit-polluri. Procesul electoral a fost definitivat în mai multe state, iar în altele unele secţii s-au închis, altele sunt în continuare deschise.
UPDATE: Peste 80 de milioane de americani au votat până la ora 22.00(ora României). Sunt secții de votare la care s-au format cozi încă înainte de ora deschiderii, dar sunt și secții la care fluxul de votanți a scăzut.
UPDATE: Amenințări false cu bombă la mai multe centre de votare
FBI a anunţat că amenințări false cu bombă au vizat mai multe centre de votare, multe dintre acestea părând să vină din domenii ruseşti de email. Niciuna dintre amenințări nu s-a dovedit a fi credibilă până acum, a precizat FBI pe X.
The FBI is aware of bomb threats to polling locations in several states, many of which appear to originate from Russian email domains. None of the threats have been determined to be credible thus far. https://t.co/j3YfajVK1m
— FBI (@FBI) November 5, 2024
UPDATE: Arestare la Capitoliu
Polițiştii care asigură paza Capitoliului SUA au arestat, la centrul de vizitatori, un bărbat care mirosea a combustibil și care avea asupra sa o lanternă și un pistol de semnalizare. Centrul de vizitatori al Capitoliului a fost închis în timp ce incidentul a fost investigat, a transmis poliția Capitoliului.
Our officers just arrested a man who was stopped during our screening process at the Capitol Visitor Center (CVC). The man smelled like fuel, had a torch & a flare gun.
— The U.S. Capitol Police (@CapitolPolice) November 5, 2024
The CVC is closed for tours for the day, while we investigate. We will provide more information when we can. pic.twitter.com/J5geNud1h2
UPDATE: Ambii candidaţi la alegerile prezidenţiale le cer susţinătorilor să se prezinte masiv la vot. Donald Trump a spus că este încrezător în victorie, susţinând că pare că republicanii s-au prezentat în număr mai mare la urne, în timp ce vicepreşedintele Kamala Harris a declarat că democraţii trebuie să fie activi pentru a rezolva rezultatul alegerilor, potrivit BBC..
UPDATE: Black Friday electoral
Mai multe companii din SUA oferă reduceri în ziua alegerilor, scrie Washington Times.
Multiple businesses are presenting discounts for Election Day, with deals coming from rideshare companies Uber and Lyft, Edible Arrangements and IKEA. https://t.co/OgSFNSo3h8
— The Washington Times (@WashTimes) November 5, 2024
UPDATE: Agenția de Securitate Cibernetică și Securitate a Infrastructurii din SUA nu urmărește niciun „incident semnificativ la nivel național” în ziua alegerilor.
The Cybersecurity and Infrastructure Security Agency is not tracking any "national level significant incidents" on election day, according to a top official.
— ABC News (@ABC) November 5, 2024
Follow live election security updates: https://t.co/QMSYHsRhYA
UPDATE: Americanii votează și pentru o nouă Cameră a Reprezentanților dar și pentru reînnoirea unei treimi din locurile din Senat.
UPDATE: Numărarea voturilor ar putea merge mult mai repede în unele state
Comisarul orașului Philadelphia, Seth Bluestein, crede că numărarea buletinelor de vot în alegerile prezidenţiale din SUA va merge mult mai repede în 2024, comparativ cu 2020. „Am început precontorizarea buletinelor de vot prin corespondență imediat ce s-au deschis urnele astăzi la ora 7 a.m. (ora locală) și vom număra buletinele de vot mult mai repede decât am făcut-o în 2020”, a declarat Seth Bluestein.
El a mai spus că procesul de numărare va fi probabil mai rapid deoarece mulți oameni au revenit la votul în persoană la secțiile de votare și, prin urmare, vor fi mai puține buletine de vot prin corespondență de numărat în acest an decât în 2020.
UPDATE: Încă nouă state şi-au deschis secţiile de votare
Secţiile de vot s-au deschis în întreaga țară toată dimineața, în funcţie de fusul orar, iar la 8:00 a.m. ET (ora 15:00, ora României), s-au deschis centrele de vot din următoarele state americane: Arizona, Iowa, Louisiana, Minnesota - unde municipalitățile cu mai puțin de 500 de alegători înregistrați pot deschide secții de votare până la ora 11:00 a.m. ET -, Dakota de Sud, unde unele secții de votare s-au deschis la ora 6:00 a.m. ET, în funcție de fusul orar, Dakota de Nord, unde secţiile de vot se deschid 8:00 și 11:00 a.m. ET, Oklahoma, Texas şi Wisconsin, potrivit CNN.
Campanii de dezinformare la proporţii fără precedent
Alegerile americane au fost şi sunt ameninţate de campanii de dezinformare la proporţii fără precedent - o spun serviciile de informaţii ale Statelor Unite, inclusiv Agenţia de Securitate Cibernetică şi FBI.
Un val masiv de dezinformare - asta a detectat Agenţia Americană pentru Securitate Cibernetică, a cărei directoare a spus însă că nu s-au înregistrat activităţi care să aibă un impact direct asupra viitorului rezultat al scrutinului prezidenţial.
Toate agenţiile americane au spus clar că firele campaniilor de dezinformare au dus în principal spre Rusia, dar şi spre China şi Iran. De la cele mai elaborate videoclipuri falsificate, difuzate de pretinse posturi de televiziune, cu actori plătiţi de Moscova să se dea drept jurnalişti, până la încercări mai puţin ingenioase, ca în cazul unor iranieni angajaţi ai regimului de la Teheran care pur şi simplu pozau pe forumuri ca activişti.
Cel mai recent, în statul Georgia a circulat un videoclip în care un aşa-zis imigrant susţinea că a votat de mai multe ori, cu mai multe cărţi de identitate. Ce nu pot comenta agenţiile americane este că liniile de dezinformare străine se pliază perfect sau chiar sunt preluate de cele produse chiar de unii americani.
De exemplu, celebra deja referire la aşa-zisul apetit al imigranţilor pentru câinii americanilor. Ce spun însă agenţiile de informaţii şi securitate americane este că anticipează eforturi străine de dezinformare şi în săptămânile şi chiar lunile de după alegeri, până la învestirea noului preşedinte.
Știrea Inițială:
Americanii își aleg marți președintele dintre vicepreședinta Kamala Harris - susținută de Partidul Democrat - și fostul președinte Donald Trump - candidat al Partidului Republican.
Peste 80 de milioane de alegători și-au exprimat deja votul anticipat, prin corespondență, un număr record care arată interesul pentru aceste alegeri, considerate de mulți ca fiind decisive pentru viitorul democrației americane. Sumele cheltuite pentru a-i convinge pe alegători în ultimele opt luni sunt astronomice și totalizează 2,6 miliarde de dolari.
Sondajele de opinie arată că Donald Trump și Kamala Harris se află practic la egalitate; ambii candidați și-au încheiat campania în Pennsylvania, stat care ar putea decide cine va fi viitorul președinte. O să câștigăm Pennsylvania și se va termina - le-a spus Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, susținătorilor săi, în timp ce Kamala Haris, de 60 de ani, a afirmat că e timpul pentru o nouă generație de lideri în America. Corespondentul RRA Alexandra Andon ne spune și care este atmosfera în capitala Statelor Unite, Washington.
Indiferent care dintre cei doi candidați va fi ales, va fi un reper istoric. Va deveni o femeie președinte al Statelor Unite? Ar fi fără precedent. Va reveni un fost președinte la Casa Albă, după ce a pierdut alegerile la finalul primului mandat? Va fi ales un președinte care are o condamnare penală? Tot fără precedent.
Cum arată Washingtonul la începutul zilei unor alegeri cu rezultat istoric? Casa Albă e înconjurată de garduri ale poliției, dar asta s-a întâmplat în mai multe rânduri.
Capitoliul este tot așa, perimetrat cu garduri metalice, însă clădirea este deschisă publicului pentru vizitare.
Pancarte electorale sunt extrem de puține; Washington DC e o miză mică și are o opțiune politică destul de constantă.
Chipurile candidaților la președinție le regăsești doar pe suveniruri - șepci, genți, căni sau tricouri. Dar campania palidă de la Washington DC nu înseamnă nici pe departe dezinteres.
La votul anticipat au venit constant și ritmic mai mulți alegători ca oricând.
A fost un adevărat fenomen, oamenii încurajându-se unii pe ceilalți să meargă la vot. Care să fie explicația? Miza resimțită: nemulțumirile sau, cum îmi spunea oficialul unei secții de votare: "Avem probleme, dar suntem o democrație care funcționează și e bazată pe respect". Când vom afla însă rezultatul? Cu siguranță, nu azi. Cele mai multe previziuni sunt că rezultatul va fi mai strâns ca niciodată și că numărătoarea voturilor ar urma să dureze.
Cum își aleg americanii președintele?
Peste 240 de milioane de americani îşi pot alege preşedintele, iar o treime au făcut-o deja prin vot anticipat, inclusiv candidata democrată, Kamala Harris. Carmen Gavrilă despre complicatul sistem electoral american.
"Un om un vot" - o expresie care una înseamnă în Europa, alta în Statele Unite. Americanii îşi aleg preşedintele în mod indirect şi într-un singur tur de scrutin.
Cei care traduc în voturi opţiunile cetăţenilor sunt aşa-numiţii electori. Explicaţia constituţionaliştilor americani e că astfel statele cu o populaţie redusă nu riscă să fie ignorate în deciziile guvernului federal.
Toate cele 50 de state au un număr prestabilit de electori – aproximativ proporţional cu populaţia statului. În total există 538 de electori, din care 435 sunt distribuiţi în funcţie de populaţia statelor, iar 100 sunt distribuiţi câte doi pentru fiecare stat american.
Ca să ajungă preşedinte un candidat trebuie să aibă voturi de la cel puţin 270 de electori. Principiul este: câştigătorul ia tot, în sensul că acel candidat care obţine mai multe voturi de la cetăţenii unui stat ia toţi electorii alocaţi acelui stat. Nu întotdeauna cine obţine în total mai multe voturi de la oameni şi câştigă alegerile.
Lupta este pentru electori, iar anul acesta, mai mult poate decât oricând, se discută despre statele cheie sau state care pivotează, care oscilează între republicani şi democraţi: Arizona, Carolina de Nord, Georgia, Michigan, Nevada, Pennsylvania şi Wisconsin care, datorită numărului mare de electori vor decide cine va fi noul preşedinte american.