"Linia directă" a lui Vladimir Putin
Aproximativ două milioane de întrebări i-au fost adresate prin telefon, sms sau internet, iar emisiunea difuzată în direct ar putea dura câteva ore.
25 Aprilie 2013, 15:59
Vladimir Putin răspunde astăzi întrebărilor ruşilor în tradiţionala "linie directă" transmisă de mai multe posturi de radio şi televiziune de la Moscova.
Este pentru a 11-a oară când Vladimir Putin parcurge, în calitate de preşedinte sau de premier, un adevărat maraton al dialogului.
Aproximativ două milioane de întrebări i-au fost adresate prin telefon, sms sau internet, iar emisiunea difuzată în direct ar putea dura câteva ore, timp în care întrebările pentru preşedintele rus continuă să fie preluate.
Ele acoperă subiecte şi teme diverse, de la viaţa de zi cu zi a oamenilor, până la chestiuni de politică externă.
Realizările primelor 11 luni de mandat
Creşterea veniturilor populaţiei, chiar şi în avans faţă de cea a a productivităţii muncii, creşterea demigrafică, o anumită ameliorare a mediului de afaceri, măsurile de reînzestrare masivă a Armatei sunt principalele realizări ale primelor 11 luni de mandat menţionate de preşedintele Putin.
Liderul rus a dat o apreciere în ansamblu satisfacătoare activităţii guvernului lui Medvedev, fără a menţiona numele primului ministru, dar a subliniat că în acest moment economia rusă se confruntă cu reducerea la 1,1% a ritmului de creştere atât din cauza condiţiilor externe, cât şi a problemelor interne.
Suprinzător, dar neîntâmplător, în sală se afla şi ex-ministrul de finanţe Aleksei Kudrin, demis în 2011 de preşedintele atunci, Dmitri Medvedev, despre care Putin a ţinut să spună că a fost de două ori desemnat cel mai bun ministru de finanţe din lume, dar, a subliniat liderul rus, răspunzând criticilor lui Kudrin la adresa guvernului, nu şi cel mai bun ministru cu probleme sociale.
Reproşuri la adresa guvernului
Kudrin a reproşat guvernului, între altele, şi absenţa unui program clar privind depăşirea dependenţei critice a economiei ruse de exportul de materii prime.
Răspunzând la o întrebare legată de atentatul de la Boston, Putin a subliniat că Rusia a fost ea însăşi una din primele ţinte ale terorismului internaţional şi a criticat politicienii şi mediile din Occident care se referă la extremiştii din Caucazul de Nord nu ca la nişte terorişti, ci ca la combatanţi sau insurgenţi ce le acordă direct sau indirect susţinere politică, financiară sau mediatică.
Atentatele din SUA, a subliniat Putin, demonstrează că problema nu este naţionalitatea sau religia, ci opiniile extremiste.
"Eu spun toate acestea, nu ca să acuz pe cineva, de ceva, ci fac apel ca această tragedie, să ne dea un impuls pentru a ne apropia în eliminarea acestor ameninţări comune, între care, una din cele mai importante şi periculoase este terorismul", a declarat Vladimir Putin.