Liderul de la Doneţk semnează decretul de încetare a focului
Acordul de încetare a focului, agreat joi la Minsk, ar trebui să intre în vigoare la ora 24:00, ora Kievului.
14 Februarie 2015, 19:00
Acordul de încetare a focului, agreat joi la Minsk, ar trebui să intre în vigoare la ora 24:00, ora Kievului. De luni, părţile combatante ar urma să-şi retragă armanentul greu şi să creeze astfel o zonă-tampon, demilitarizată, cu o lăţime de cel puţin 50 de kilometri. Rusia a respins astăzi categoric acuzaţiile referitoare la un amestec în ofensiva declanşată de separatişti şi precizează că a depus la Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite un proiect de rezoluţie pentru aprobarea înţelegerii de la Minsk.
Cu puţin timp în urmă, în conformitate cu acordul semnat la Minsk, pe 12 februarie, liderul de la Doneţk, Alexandr Zaharcenko a semnat decretul privind încetarea focului ce va intra în vigoare la miezul nopţii.
El a avertizat totodată că forţele din subordinea sa vor riposta la orice acţiuni provocatoare, atacuri şi tiruri împotriva lor, a locuinţelor şi a infrastructurii din zonă. Astăzi, într-o declaraţie oficială, Ministerul rus de Externe şi-a exprimat serioasa îngrijorare în legătură cu declaraţiile şefului diplomaţiei ucrainene Pavel Klimkin şi a unor oficiali americani şi din alte state occidentale care, în opinia Moscovei, pun la îndoială şi interpretează în mod distorsionat conţinutul acordurilor de la Minsk.
Ieri, ministrul ucrainean de externe a declarat că problema statutului special al zonelor controlate de separatişti va fi rezolvată în conformitate cu legea ucraineană respectivă şi nu în cadrul reformei constituţionale.
De asemenea, amnistierea participanţilor la evenimentele din Donbas se va face conform unui proiect de lege existent şi nu se va aplica celor acuzaţi de crime împotriva umanităţii. În această categorie pot fi incluşi şi liderii autoproclamatelor Republici Doneţk şi Lugansk, pe care Kievul le califică organizaţii teroriste. Tot astăzi, Ministrul rus al Apărării a respins ca lipsite de dovezi acuzaţiile americane că în zona luptelor de la Debalţevo, unde s-ar afla în încercuire mai multe mii de militari ucraineni, se află militari şi sisteme de artilerie cu reacţie ce aparţin Rusiei şi nu separatiştilor.