Liderii Uniunii Europene se reunesc la Bruxelles, în compania preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski
Liderii Uniunii Europene se reunesc azi la Bruxelles, în compania preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre înarmarea Ucrainei şi situaţia de pe front.
Articol de Radio România Actualităţi, 27 Iunie 2024, 09:02
Liderii Uniunii Europene se reunesc azi la Bruxelles, în compania preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, pentru a discuta despre înarmarea Ucrainei şi situaţia de pe front. Este al doilea summit după alegerile europarlamentare de la începutul lunii, iar cei 27 de şefi de stat şi de guvern vor continua negocierile pentru atribuirea principalelor funcţiei din instituţiile europene.
Mai întâi, marile familii politice se vor întâlni pentru a-şi stabili poziţiile. Summitul marchează totodată sfârşitul preşedinţiei belgiene a Uniunii, care va fi preluată pentru următoarele şase luni de Ungaria, al cărei premier este adesea în dispută cu ceilalţi lideri europeni.
Corespondentul RRA, Bogdan Isopescu, relatează: ”Favoritul pentru şefia Comisiei Europene, membru al PP, este Ursula von der Leyen. Pentru Consiliul European pare să fie fostul premier portughez António Costa, din partea socialiştilor, iar pentru şefia diplomaţiei europene premierul eston Kaja Kallas, partea grupului Renew. În fine, funcţia de preşedinte al Parlamentului European ar urma să fie împărţită între PP şi socialişti, iar primii doi ani şi jumătate de mandat vor fi ai actualului preşedinte Roberta Metsola, din partea popularilor.
Dar tot astăzi, înaintea Consiliului European, cele trei grupuri politice mari se reunesc separat pentru a tranşa poziţia pe care fiecare grup o va avea la negocierea finală din Consiliu. La întrunirea popularilor va participa preşedintele României, care ulterior va participa şi la negocierile din consiliu, iar premierul Marcel Ciolacu, la întâlnirea socialiştilor. Un alt punct de pe agenda Consiliului este ajutorul militar pentru Ucraina, blocat de Ungaria.
Tot Budapesta blochează şi repartizarea către Ucraina a profiturilor obţinute din bunurile ruseşti îngheţate. Este vorba de circa 2,4 miliarde de euro pentru acest an. Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, spune că există o soluţie pentru a debloca situaţia, pentru că Ungaria nu a participat la decizia iniţială în privinţa profiturilor, aşa că nu este nevoie de votul ei pentru a direcţiona aceste sume, tot ca ajutor militar. În cadrul summitului, liderii europeni vor avea o discuţie şi cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în legătură cu situaţia şi urgenţele de pe front.” /editor Florin Lepadatu/