Liderii UE se întâlnesc pentru a discuta noi sancțiuni împotriva Rusiei
Este așteptată și intervenția video a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Articol de Carmen Gavrilă, 29 Mai 2022, 15:22
Liderii Uniunii Europene se întâlnesc de mâine la Bruxelles, într-o ședință specială de două zile, pentru a discuta noi sancțiuni împotriva Rusiei, inclusiv embargoul petrolier propus de Comisia Europeană pe care Ungaria încă îl respinge.
Este așteptată și intervenția video a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care le cere insistent europenilor să taie banii din petrol și gaze cu care Rusia își finanțează invazia din Ucraina.
Liderii europeni vor discuta și propunerea recentă a Comisiei de a include încălcarea sancțiunilor pe lista infracțiunilor incriminate la nivelul blocului comunitar.
Tema legată de care deja se anunță diferențe de opinie în rândul statelor membre este ca încălcarea sancțiunilor să devină infracțiune deosebit de gravă la nivelul Uniunii.
Comisia Europeană suține măsura cu argumentul că va permite stabilirea unui standard de bază comun în materie de infracțiuni și sancțiuni penale, aplicabil la nivelul întregii Uniuni.
În plus, aceste norme comune vor face mai ușoară investigarea, urmărirea penală și pedepsirea încălcărilor măsurilor restrictive în toate statele membre, mai ales că e vorba de o infracțiune deosebit de gravă, pentru că poate contribui la menținerea amenințărilor la adresa păcii și a securității internaționale și are un caracter transfrontalier clar. Deci, e nevoie de un răspuns uniform.
Didier Reynders, comisarul european pentru justiție: Ţintele noastre sunt atât cei care încalcă sancţiunile europene, cât și cei care facilitează ocolirea sancţiunilor, adică, atât oligarhii, cât şi cei cu care se asociază avocații lor, bancherii lor.
Printre infracțiunile posibile s-ar putea mumăra ascunderea activelor, neînghețarea fondurilor care aparțin ori sunt controlate de persoane ori entăţi sancționate sau importul ori exportul de produse care fac obiectul unor interdicții comerciale. Propunerea Comisiei vine și cu norme noi, care permit confiscarea bunurilor și activelor provenite nu doar din încălcarea sancțiunilor, ci și din alte infracțiuni, ca cele de crimă organizată, iar aici vizați sunt și capii interlopii activi în statele membre, inclusiv în România.