Liderii transnistreni pot circula liber în UE
Consiliul de Afaceri Externe al UE a suspendat pentru 6 luni interdicţia de circulaţie în spaţiul comunitar pentru liderii transnistreni.
Articol de Lina Grâu, Chişinău, 23 Februarie 2010, 21:11
Guvernul Republicii Moldova a salutat decizia Consiliului de Afaceri Externe al Uniunii Europene, de suspendare, pentru o perioadă de 6 luni, a interdicţiei de circulaţie în spaţiul comunitar pentru liderii transnistreni.
Într-o declaraţie acordată în exclusivitate pentru Radio România Actualităţi, Vlad Filat a spus că autorităţile moldovene aşteaptă în schimb de la liderii regiunii separatiste să acţioneze pentru remedierea situaţiei şcolilor româneşti din Transnistria şi să asigure libera circulaţie în regiune.
Declaraţia Consiliului a fost adoptată în urma solicitării formulate de Chişinău, în decembrie 2009, iar premierul Vlad Filat spune că iniţiativa a fost una dificilă pentru noul guvern dar necesară pentru a demonstra o abordare constructivă a noii conduceri moldovene în problema transnistreană.
Prin decizia adoptată luni, consiliul a suspendat până la 30 septembrie interdicţia de circulaţie în spaţiul comunitar pentru 19 lideri transnistreni, cerând în schimb Tiraspolului să remedieze situaţia şcolilor cu predare în limba română din Transnistria, să asigure libertatea de circulaţie pentru cetăţeni şi să favorizeze progrese în reglementarea politică a conflictului.
Premierul Vlad Filat spune că scopul acestei decizii a Uniunii Europene, coordonată cu autorităţile de la Chişinău, este de a impulsiona reglementarea transnistreană.
"Este o decizie pentru noi grea, dar necesară. Noi dorim să demonstrăm tuturor că ne dorim reglementarea conflictului transnistrean pe cale paşnică".
"Această acţiune este încadrată în acele măsuri de sporirea gradului de încredere reciprocă şi recunosc că aşteptăm măsuri similare din partea autorităţilor de la Tiraspol deoarece avem în continuare probleme cu şcolile cu predare în limba română în Transnistria, avem probleme cu libera circulaţie pe teritoriul transnistrean", a spus Vlad Filat.
Uniunea Europeană a impus interdicţia de circulaţie pentru liderii transnistreni în februarie 2003 ca sancţiune pentru poziţia inflexibilă la negocierile pe marginea reglementării conflictului şi tratamentului discriminatoriu la care au fost supuse şcolile româneşti din Transnistria.
Ulterior şi Statele Unite ale Americii s-au alăturat acestei sancţiuni. În cazul în care până în septembrie poziţia autorităţilor transnistrene nu se va schimba Uniunea Europeană va reintroduce restricţiile pentru conducerea regiunii separatiste.