Liderii ţărilor G7, cu ochii pe Vladimir Putin
Ţările G7 vor urmări ce va face preşedintele rus Vladimir Putin în următoara perioadă în privinţa crizei ucrainene şi avertizează Rusia cu noi sancţiuni, dacă provocările continuă.
Articol de Sorin Croitorescu, Bruxelles, 06 Iunie 2014, 01:21
Ţările G7 vor urmări ce va face preşedintele rus Vladimir Putin în următoarele săptămâni în privinţa crizei ucrainene.
Dacă provocările vor continua, Rusia va fi supusă la noi sancţiuni - a declarat preşedintele american Barack Obama astăzi, la Bruxelles, în cursul unei conferinţe de presă comune cu premierul britanic David Cameron.
Liderii G7 au transmis astăzi de la Bruxelles un semnal comun clar preşedintelui Vladimir Putin că Rusia trebuie să contribuie în mod concret la detensionarea situaţiei şi să înceapă dialogul cu noul preşedinte al Ucrainei.
Liderii G7 consideră că anexarea ilegală a Crimeii şi destabilizarea estului Ucrainei sunt inacceptabile şi trebuie să înceteze.
Ei cer Rusiei să recunoască rezultatul alegerilor din Ucraina, să-şi retragă total trupele de la graniţa comună şi să-şi folosească influenţa asupra separatiştilor pentru a-i determina să depună armele şi să renunţe la violenţă.
Preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, a precizat că Uniunea Europeană şi G7 nu s-au mărginit doar să reacţioneze, ci au pregătit şi o agendă comună.
"Este vorba de o agendă diplomatică de detensionare a relaţiilor cu Rusia şi una de stabilizare, ajutând Ucraina din punct de vedere financiar, economic şi nu în ultimul rând politic. Ucraina a dezvoltat şi ea o agendă de acţiuni pozitivă, angajându-se în reformarea instituţiilor, descentralizare, iniţierea unui dialog şi, iată, organizând alegeri prezidenţiale libere şi corecte" a spus Herman van Rompuy.
Preşedintele francez François Hollande a subliniat legitimitatea noului preşedinte, ales cu o majoritate clară şi în urma unui proces electoral corect, precizând că recunoaşterea sa de către Rusia este esenţială.
El a evocat faptul că i-a invitat pe preşedinţii Putin şi Poroşenko la manifestările de mâine din Normandia, chiar dacă noul preşedinte al Ucrainei îşi va prelua oficial funcţia abia sâmbătă, 7 iunie.
Liderii G7 au adoptat astăzi şi principiile fundamentale ale declaraţiei de la Roma de luna trecută a miniştrilor energiei, între care nevoia diversificării surselor de energie, creşterea eficienţei energetice, modernizarea infrastructurii şi dezvoltarea cercetării în domeniu.
Declaraţia apreciază drept inacceptabilă folosirea energiei ca mijloc de presiune politică sau ameninţare pentru securitatea unei ţări, cu referire directă la situaţia din Ucraina, ţară pe care G7 se angajează să o ajute să-şi întărească securitatea energetică.