Liderii mondiali analizează „redeschiderea prudentă a economiei”
Liderii mondiali se concentrează tot mai mult pe redeschiderea prudentă a economiilor.
Articol de Nicoleta Stoian, 19 Aprilie 2020, 15:09
Începem o săptămână în care liderii mondiali se concentrează tot mai mult pe redeschiderea prudentă a economiilor în contextul pandemiei coronavirus, dar și cu menținerea măsurilor de izolare prin care să se evite a un al doilea posibil val al pandemiei.
La nivel mondial sunt acum peste 2.300.000 de contaminări și aproape 160.000 decese. Statele Unite, singure, au peste treizeci și opt de mii de morți, Europa a trecut și a pragul de 100.000.
Cândva puternic eurofilă, Italia, țară fondatoare a Uniunii Europene aluneca spre euroscepticism. 55% dintre italieni ar dori ca țara lor să iasă din Uniune, potrivit unor sondaje din aprilie publicate pe site-ul Guvernului de la Roma. Italienii se plâng că au fost lăsați să gestioneze singuri fenomenul migrator și că state precum Germania şi Olanda s-au opus preluării unei părți a datoriei italiene pe fondul pandemiei.
Italia rămâne țara cu cele mai multe decese, peste 23.000; urmează Spania, cu peste 20.000, unde guvernul Sánchez a prelungit restricțiile; Franța are peste 19.000, iar premierul Édouard Philippe și ministrul sănătății vor oferi astăzi noi informații; Regatul Unit a depășit 15.500 de decese, iar guvernul speră ca în câteva săptămâni să poată reduce restricțiile. Nici pentru Germania, cu numai patru mii de victime, nu se știe când se va relaxa izolarea.
Peste Ocean, mai multe state americane încep să deschidă gradual economia, pe fondul multiplicării demonstrațiilor pentru ieșirea din izolare, încurajate și de apelul președintelui Trump. Statul New York, cel mai afectat, a înregistrat cel mai mic număr de decese zilnice de la începutul lunii aprilie, dar apelurile la prudență rămân intense, Statele Unite având peste 730.000 de contaminări.