Liderii europeni se întâlnesc la Bruxelles pentru a discuta despre apărarea UE
Președintele Consiliului, António Costa, vrea ca, în urma discuției dintre liderii europeni, Comisia să aibă clare principiile în baza cărora va propune pachetul de măsuri și resursele pentru apărarea comunitară.
Articol de Bogdan Isopescu, 03 Februarie 2025, 08:18
Liderii europeni discută luni, la un summit informal la Bruxelles, despre apărarea Uniunii, împreună cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, și premierul Marii Britanii, Keir Starmer. La reuniune participă și președintele Klaus Iohannis. Corespondentul RRA Bogdan Isopescu transmite că este pentru prima dată când în invitația transmisă liderilor de președintele Consiliului European, António Costa, nu sunt menționate Statele Unite, deși tema este securitatea. Pe de altă parte, obiectivele în discuție, de exemplu asumarea propriei apărări, sunt chiar cele cerute partenerilor europeni de președintele american, Donald Trump.
Reporter: Președintele Consiliului, António Costa, vrea ca, în urma discuției dintre liderii europeni, Comisia să aibă clare principiile în baza cărora va propune pachetul de măsuri și resursele pentru apărarea comunitară.
Conform acestuia, discuția ar trebui să pornească de la două principii. În primul rând, Europa trebuie să își asume mai multă responsabilitate pentru propria apărare.
Un element important aici este creșterea cheltuielilor pentru apărare, un demers deja început de statele membre.
Este un îndemn tot mai prezent în discursul european, pe fondul acuzațiilor președintelui Trump că aliații europeni din NATO nu cheltuiesc suficient și că se bazează pe Statele Unite să ducă greul cheltuielilor pentru securitatea transatlantică.
Statele europene au reușit deja să ridice bugetele pentru apărare la două procente, însă, așa cum forțează și Donald Trump, vor să majoreze din nou.
Polonia, spre exemplu, care deține și președinția Uniunii, a ajuns la aproape 5 procente din PIB, ca și Statele Unite.
Un al doilea principiu, spune președintele Consiliului, este că, deși statele Uniunii sunt responsabile de propriile lor forțe armate, statele membre trebuie să coopereze mai strâns pentru eficientizarea cheltuielilor și pentru interoperabilitate.
Dezvoltarea sectorului de apărare din Uniunea Europeană poate aduce avantaje economice și sociale, locuri de muncă, iar, prin cercetare în domeniu, companiile europene pot livra pe piața globală produse noi de top.