Liderii europeni, reuniţi la Bruxelles, au hotărât sporirea cheltuielilor pentru apărare
Liderii europeni, reuniţi la Bruxelles, au fost de acord să cheltuiască mai mult pentru apărare în faţa ameninţărilor Rusiei.
Articol de Radio România Actualităţi, 04 Februarie 2025, 08:06
Liderii europeni, reuniţi la Bruxelles, au fost de acord să cheltuiască mai mult pentru apărare în faţa ameninţărilor Rusiei şi au convenit câteva direcţii pentru o nouă strategie care ar urma să fie propusă de Comisia Europeană. Potrivit preşedinţiei poloneze a Consiliului, noua strategie se va baza, în principiu, atât pe bugetele naţionale cât şi pe împrumuturi în comun pentru proiecte mari de interes european. Preşedinta Comisiei, Ursula von der Leyen, a sugerat o flexibilizare a regulilor de limitare a deficitelor publice, pentru creşterea capacităţii europene de apărare.
Bogdan Isopescu transmite de la Bruxelles: ”În urma ideilor de la summit, Comisia Europeană urmează să creioneze strategia de finanţare, precum şi tipurile de proiecte comune mari, cum ar fi cazul celor de apărare aeriană şi antirachetă. Preşedintele Comisiei, Ursula von der Leyen, afirmă că executivul comunitar ar putea să relaxeze regulile de bună guvernanţă, astfel încât statele membre să aibă un spaţiu fiscal de manevră mai mare pentru creşterea bugetelor apărării. Alte două surse de finanţare pentru strategia europeană de apărare ar fi Banca Europeană de Investiţii şi băncile private.
Ursula von der Leyen: ”Dacă ar fi să iau exemplul planului de instalare a unui sistem european de apărare aeriană, aici este clar că niciun stat membru nu-l poate pune în aplicare singur, aşa că un proiect comun poate găsi finanţare prin Banca Europeană de Investiţii, spre exemplu. Iar sectorul bancar privat, deşi reticent acum, poate fi atras şi el. Aici se pot schimba lucrurile odată cu schimbarea practicilor Băncii Europene de Investiţii. Băncile private îi vor urma exemplul.”
Pentru liderii europeni, NATO rămâne partenerul strategic în domeniul apărării şi accentuează faptul că strategia Uniunii de apărare nu dublează rolul Alianţei, ci este complementară. Parteneriatul cu Marea Britanie şi Statele Unite continuă să fie la fel de importante. Cât priveşte problema Groenlandei, problemă ridicată de preşedinte ale american Donald Trump, liderii europeni, prin vocea preşedintelui consiliului, Antonio Costa, spun că Uniunea Europeană stă alături de Danemarca şi Groenlanda pentru orice încercare care contravine cartei Naţiunilor Unite.”/editor Florin Lepadatu/