Liderii europeni continuă negocierile la Bruxelles
Articol de Oana Bâlă, 20 Iulie 2020, 07:30
La Bruxelles nu se întrevede deocamdată perspectiva unui acord privind pachetul uriaș de relansarea economică pentru combaterea efectelor pandemiei. Este unul dintre cele mai lungi summituri europene din ultimele două decenii și, practic, s-a intrat în a patra zi, neprogramată, de negocieri. Deși discuțiile începuseră pe un fond de optimism, fapt remarcat și de președintele Klaus Iohannis, ulterior au apărut diferențe majore. Austria, Suedia, Olanda, Danemarca și Finlanda au refuzat ca 500 de miliarde de euro să fie distribuite sub formă de fonduri nerambursabile și au venit cu o propunere de compromis. Oana Bâlă urmărește reuniunea liderilor europeni.
Reporter: Oana Bâlă - Potrivit propunerii, jumătate din cele 700 de miliarde de euro rămase ar urma să fie plătite ca granturi, iar cealaltă jumătate ca împrumuturi. Inițial, Comisia Europeană avansase o sumă totală de 750 de miliarde de euro pentru relansarea economiei europene afectate de pandemia COVID-19, dintre care 250 de miliarde de euro ca împrumuturi și 500 de miliarde ca granturi. România este reprezentată la summit de președintele Klaus Iohannis, care a precizat că temele sunt complicate şi a explicat că sunt discuții intense în Consiliul European în legătură cu condițiile de acordare a sumelor din fondul de redresare. Unele țări doresc o abordare mai lejeră, iar altele vor un control foarte strict din partea Consiliului sau din partea Comisiei Europene. Președintele României a adăugat că mai multe țări s-au pronunțat pentru legarea acordării de fonduri europene de respectarea statului de drept.
Klaus Iohannis: Ca şi o notă, pentru România statul de drept nu este o problemă și nu ne opunem unei legături, fiindcă, din fericire, în România tema statului de drept a fost rezolvată în sens pozitiv prin referendumul de anul trecut și prin schimbările politice, care s-au făcut. Deci, iată, la acest capitol stăm bine.
Reporter: Pentru România, temele sunt aceleaşi - a afirmat președintele Klaus Iohannis și a făcut referire la fonduri mai multe pentru coeziune și agricultură precum și pentru revigorarea economică.
(PH)