Liderii europeni au salutat aderarea parţială a României și Bulgariei la Spațiul Schengen
Reacții entuziaste au venit și din partea liderilor politici de la București, care apreciază aderarea parțială la Schengen drept un pas important și ireversibil și promite eforturi susținute pentru finalizarea acestui proces.
Articol de Cătălina Creţu, 31 Decembrie 2023, 13:55
Liderii europeni au salutat decizia unanimă a Consiliului Uniunii Europene de a aproba aderare a României și Bulgariei la Spațiul Schengen cu frontierele aeriene și maritime.
Hotărârea a fost luată aseară, după ce Austria și-a înlăturat obiecțiile și se va aplica începând cu luna martie, anul viitor. În paralel, vor continua discuțiile privind eliminarea controalelor și la frontiera terestră, iar o decizie în acest sens ar urma să fie luată într-un interval de timp rezonabil, a transmis Comisia Europeană.
Este o zi de mare mândrie pentru România și Bulgaria, a reacționat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, într-un mesaj publicat pe internet în română și bulgară.
O zi de mare mândrie pentru România și Bulgaria.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) December 30, 2023
Decizia de a elimina controalele la frontierele interne aeriene și maritime cu 🇷🇴🇧🇬 reprezintă un pas major înainte, pentru ele și pentru spațiul Schengen.
🇷🇴🇧🇬 au muncit din greu.
🇷🇴🇧🇬 o merită.
Vor face Schengen și mai… pic.twitter.com/D5fwqoWl28
Ea a recunoscut meritele celor două țări, despre care spune că au muncit din greu, iar aderarea lor va face Schengen și mai puternic.
Reacții entuziaste au venit și din partea liderilor politici de la București, care apreciază aderarea parțială la Schengen drept un pas important și ireversibil și promite eforturi susținute pentru finalizarea acestui proces.
Decizia luată aseară înseamnă că, începând din luna martie, controalele la frontierele aeriene și maritime cu cele două țări vor fi ridicate.
De asemenea, Austria, Bulgaria și România se angajează să convină ulterior asupra unei date pentru eliminarea controalelor terestre.
În același timp, România și Bulgaria vor continua să primească un sprijin financiar substanțial, precum și asistență din partea Agenției Europene de Protecție a Frontierelor FRONTEX.
Austria, care s-a opus intrării României și Bulgariei în Schengen, a acceptat în cele din urmă ca cele două țări să adere în etape, însă Viena a pus condiții, printre care intensificarea controalelor la frontiere, investiții în infrastructură și preluarea de solicitanți de azil din Austria, în special afgani și sirieni.