Lichidarea ultimului terorist dintre cei care au participat la Barcelona
Prinderea şi lichidarea ultimului terorist din celula care a participat la atentatele de la Barcelona şi Cambrils.
Articol de Florin Lepădatu, 22 August 2017, 06:38
Marocanul Younes Abouyaaqoubun, bănuit că a condus camioneta care i-a secerat pe pietonii de pe bulevardul La Rambla, a fost zărit luni de localnici, ascuzându-se într-o mică localitate de lângă Barcelona.
Avea asupra lui o centură falsă cu explozibil, la fel ca şi ceilalţi patru terorişti ucişi de poliţie după atentatul de la Cambrils, care a urmat celui de la Barcelona.
Corespondentul RRA în Spania, Anamaria Damian.
"Bună seara Ana".
"Bună seara"
"Nu pare că erau şanse să fie capturat viu, nu e aşa ?"
" A fost foarte dificil şi foarte rapid tot ce s-a întâmplat în această după amiază.
De altfel, cred că nimeni nu se aştepta ca el să fie prins atât de repede, dar colaborarea cetăţenilor a fost exemplară şi autorităţile au mulţumit în mai multe rânduri tuturor oamenilor care au înţeles importanţa operaţiunilor desfăşurate în aceste zile în întreaga regiune Catalonia şi a controalelor exhaustive, au suportat blocaje, întârzieri în trafic şi au ajutat cu comportamentul lor la prinderea acestui ultim terorist din celula care a atentat la Barcelona şi Cambrils.
Probabil femeia care a sunat astăzi la poliţie va fi una din eroinele acestei istorii.
Ea este o locuitoare din satul Sant Sadurni de Noya, o localitate cu puţini locuitori, 12.000 şi a văzut fotografiile difuzate de poliţie.
A observat în apropierea casei ei, prezenţa unei persoane care semăna cu cea din imagini şi a alertat fără să stea pe gânduri forţele de ordine.
Poliţiştii s-au prezentat imediat la faţa locului şi au început operaţiunea care, aşa cum ştiţi, s-a finalizat cu lichidarea lui Abouyaaqoubun.
Acesta este fără îndoailă şoferul furgonetei care a atentat pe Rambla, a confirmat poliţia catalană şi se completează astfel operaţiunile de urmărire şi capturare a membrilor acestei celule teroriste din Ripoll.
Ei locuiau în localitatea Ripoll dar s-au pregătit într-o casă în localitatea Alcanar timp de cel puţin şase luni pentru a atenta în puncte strategice din Barcelona."
" Ancheta înţeleg că nu s-a încheiat totuşi."
" Nu s-a încheiat şi autorităţile spun acum că vor continua interogatoriile celor patru persoane care sunt arestate.
Toate probele vor fi predate justiţiei şi începând de mâine Tribunalul Audienţa Naţională care judecă infracţiunile de terorism şi genocid va prelua investigaţia şi va pune cap la cap toate informaţiile şi probabil că va dura ceva timp până când vom asista la procesul acestor persoane care cu siguranţă sunt vinovate de apartenenţă la celulă teroristă jihadistă."
" Atentatul înţeleg că a trecut acum şi în planul politic.
Liderii partidelor parlamentare s-au întâlnit astăzi în cadrul aşa-numitei Comisii de acord antijihadist.
Cu ce rezultate discuţiile ?"
" Este un aspect foarte interesant al lucrurilor care se întâmplă acum în Spania pentru că la acest pact antijihadist au aderat formal doar trei partide parlamentare, Partidul Popular Majoritar, Partidul Socialist şi Ciudadanos.
În schimb, Podemos şi partidele naţionaliste catalane şi basce care sunt în Parlamentul Naţional de la Madrid nu doresc să semneze acest pact din diverse motive, dar au participat la întâlnirea de astăzi din dorinţa de a transmite un mesaj de unitate.
Acest mesaj de unitate a fost o încercare pe tot parcursul acestei zile, începând de la premierul Mariano Rajoy, şi de la liderul guvernului catalan Carles Puigdemont care au făcut întâi o declaraţie împreună imediat după atentate.
Ulterior au participat, conform protocolului şezând unul lângă celălalt, o imagine inedită la slujba pentru victime la Sagrada Família.
Au fost momente care i-au forţat să stea împreună, să spunem.
Altfel, ministru de interne a cerut tuturor partidelor să semneze acest acord naţional pentur a întări acest mesaj de unitate, unitate mai necesară decât oricând dar care poate fi o problemă pentru liderul catalan Carles Puigdemont care, aşa cum ştiţi, a convocat un referendum de independenţă pentru 1 octombrie şi o probabilă posibilă secesiune ar însemna în acest context o regiune extrem de vulnerabilă în faţa terorismului.
Este o dezbatere care acum se deschide după ce momentele de tensiune au trecut."
" În ce măsură atentatul a afectat dorinţele de secesiune a liderilor catalunezi.
Au apărut critici şi la adresa relaţiilor pe care Casa Regală spaniolă le are cu Arabia Saudită ?
Spaniolii acuză Arabia Saudită că întreţine jihadismul, asta deşi Casa Regală s-a arătat alături de comunitate după atentate."
" Aşa este.
Valul de critici a pornit de la coaliţia parlamentară CUP din Parlamentul Regional catalan, formaţiune cunoscută ca anticapitalistă.
Ei au anunţat că nu vor participa la marşul pentru victime convocat sâmbătă viitoare, de autorităţile de la Barcelona, dacă la acest marş vor fi prezenţi şi membri ai Casei Regale.
Motivul este cel pe care l-ai menţionat pentru că familia regală spaniolă ar avea relaţii foarte bune, de prietenie, cu familiile regale din ţările arabe care ar finanţa mişcările extremiste.
O altă critică a venit din Mallorca, din Insulele Baleare, unde regele Felipe al VI-lea şi familia sa au o reşedinţă de vară, acolo grupul parlamentar a cerut chiar revizuirea politicii externe şi ruperea relaţiilor politice şi comerciale cu statele care colaborează cu teroriştii.
Trebuie spus în acest context că într-adevăr Spania are o relaţie foarte bună cu Arabia Saudită din punct de vedere comercial şi militar.
Arabia Saudită este una dintre principalii clienţi în privinţa exportului de arme din Spania.
Cumpără în valoare de peste 500 de milioane de euro pe an.
Şi în privinţa construcţiilor de infrastructuri, cu celebrul proiect de tren de mare viteză între Mecca şi Medina în valoare de cinci miliarde de euro."
" Anamaria Damian, corespondentul RRA, în Spania, mulţumesc pentru participarea în emisiune."