Libia, supravegheată de sateliţii spaţiali ai Rusiei
Rusia s-a alăturat statelor care cer plecarea preşedintelui Gaddafi de la putere. Moscova va aproba şi implementa sancţiunile împotriva regimului libian impuse de Consiliul de Securitate al ONU.
02 Martie 2011, 09:02
Dacă până în momentul în care şi-a repatriat cetăţenii din Libia Moscova a ezitat să exprime o poziţie clară în legătură cu evoluţiile din ţara nord-africană, Kremlinul pare să-şi fi pierdut răbdarea şi îl consideră pe liderul libian Muammar Gaddafi "mort din punct de vedere politic ce nu îşi are locul în lumea civilizată", după cum afirmă o sursă din apropierea preşedinţiei ruse.
Între timp, Statul Major al armatei ruse continuă să supravegheze evoluţia situaţiei din Libia cu ajutorul sateliţilor spaţiali.
Un responsabil al armatei ruse a declarat că situaţia privită din spaţiu diferă de imaginile difuzate de mass-media internaţională şi a punctat între altele, că sateliţii spioni ruşi nu au descoperit niciun fel de lovituri aeriene împotriva manifestanţiilor la Benghazi, aşa cum s-a scris în presă.
Asemenea declaraţii sub rezerva anonimatului sunt practic obişnuite autorităţilor de la Moscova pentru a exprima opoziţia autorizată fără a implica însă direct primele persoane din ierarhia puterii.
Sursa respectivă a precizat că preşedintele Dmitri Medvedev s-a manifestat negativ de la bun început faţă de acţiunile autorităţilor libiene, considerând inacceptabilă folosirea forţei împotriva propriului popor.
Rusia s-a alăturat statelor care cer plecarea de la putere a preşedintelui Gaddafi
Astfel, după câteva zile de expectativă explicate prin necesitatea de a nu pune în pericol securitatea cetăţenilor ruşi până la evacuarea lor completă din Libia, Rusia s-a alăturat ţărilor care cer plecarea de la putere a liderului Jamahiriei libiene.
Totuşi, nu există până la această oră nicio declaraţie oficială în acest sens.
De asemenea, potrivit aceleaşi surse, Rusia va aproba şi implementa sancţiunile împotriva regimului libian prevăzute de rezoluţia Consiliului de Securitate considerând că acţiunile autorităţilor de la Tripoli sunt inadmisibile.
Acestea sancţiuni, a subliniat sursa, vor fi introduse indiferent de interesele economice ruseşti în Libia, care includ şi contractele în domeniul vânzărilor de armament.
Însă, conform aceleaşi surse, Moscova este gata să le reîncheie cu noile autorităţi libiene.
Embargoul ONU nu scuteşte Libia de respectarea obligaţiilor financiare
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că embargoul ONU nu scuteşte Libia de respectarea obligaţiilor sale financiare faţă de Rusia.
Pe de altă parte, Moscova se opune unei intervenţii militare în Libia.
În opinia ambasadorului rus la NATO, Dmitri Rogozin, o intervenţie militară americană în conflictul libian s-ar putea transforma într-un război extern.
Preşedintele Comitetului pentru relaţii internaţionale al Consiliului Federaţiei, Mihail Marghelov, a apreciat că o operaţiune militară în Libia comportă riscul repetării scenariului irakian.
Serghei Lavrov a declarat marţi, la Geneva, că orice noi propuneri de măsuri împotriva Libiei trebuie supuse mai întâi atenţiei Consiliului de Securitate şi analizate, ţinându-se cont de totalitatea factorilor ce influenţează situaţia din Libia, dar şi din întreaga regiune.
Înainte de a discuta despre o evetuală operaţiune militară - a spus Lavrov - este necesar să fie aplicate toate măsurile prevăzute de Rezoluţia 19.70 a Consiliului de Securitate.
Lavrov a precizat că în convorbirile pe care le-a avut cu secretarul de stat american Hillary Clinton, ideea zonei de excludere aeriană în Libia nu a fost abordată sub nicio formă, asemenea propuneri neparvenind nici la Consiliul de Securitate.
Conform Interfax, sursa citată de la Kremlin consideră ideea zonei de excludere aeriană raţională, dar în acelaşi timp nu crede că Statele Unite vor recurge la operaţiune militară.
În fine, surse din comunitatea rusă de informaţii, citate de Ria Novosti, consideră că în faza actuală Washington-ul nu va organiza o operaţiune militară terestră, dar preconizează lovituri cu rachete împotriva forţelor libiene fidele lui Gaddafi.