Libia a decretat "încetarea imediată a focului" (LIVE UPDATES)
Potrivit şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, "trebuie văzut cât de serioase sunt declaraţiile privind încetarea focului şi dacă încetarea focului este respectată".
18 Martie 2011, 11:53
ora 20.30 - Preşedintele american Barack Obama a declarat că SUA vor urma obiectivul de a proteja populaţia civilă din Libia şi de a oferi ajutor umanitar locuitorilor ţării.
"Muammar Gaddafi trebuie să răspundă împotriva acuzaţiilor de agresiune", a declarat Barack Obama.
Preşedintele american a subliniat că SUA nu vor desfăşura trupe terestre pe teritoriul Libiei.
Barack Obama a precizat că Muammar Gaddafi "va suporta consecinţele" dacă nu respectă armistiţiul cerut de SUA, Franţa şi Marea Britanie.
Preşedintele american a subliniat că una din cerinţele armistiţiului se referă la realimentarea cu electricitate a oraşelor libiene.
ora 19.55 - Criza din Libia are din nou impact asupra preţului petrolului. Ţiţeiul Brent a crescut la 117 dolari pe baril, după rezoluţia ONU, dar a scăzut brusc la aproximativ 113 dolari pe baril după ce Libia a decretat "încetarea imediată a focului", potrivit BBC.
ora 16.58 - Potrivit corespondentului Radio România la Bruxelles, Luminiţa Apostol, Uniunea Europeană şi NATO consideră că, după rezoluţia de joi a Naţiunilor Unite asupra Libiei, s-au întrunit cele trei condiţii pentru declanşarea unei acţiuni militare internaţionale care să oblige regimul de la Tripoli să pună capăt masacrării civililor.
Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, vorbind despre anunţul făcut de Libia, a spus că trebuie văzut cât de serioase sunt declaraţiile ministrului libian de externe privind încetarea focului şi dacă încetarea focului este respectată.
Uniunea Europeană spune că rezoluţia ONU acordă mandat pentru o acţiune militară, însă sunt foarte importante şi sancţiunile economice pe care le anunţă rezoluţia, iar europenii au început deja să lucreze pentru impunerea de noi sancţiuni pe care speră că le vor putea aproba miniştrii de externe la reuniunea de luni.
ora 16.28- Potrivit The Guardian, în pofida anunţului privind încetarea focului, forţele loiale preşedintelui Gaddafi ar fi atacat două oraşe libiene.
ora 15.00 - Libia a decretat "încetarea imediată a focului", dar a criticat rezoluţia ONU despre care spune că "violează" Carta ONU.
ora 14.12 - Ministrul român de externe, Teodor Baconschi, a declarat că România îşi va consulta aliaţii înainte de a lua o decizie privind o posibilă acţiune militară în Libia.
ora 13.38 - Marea Britanie va începe mutarea imediată a avioanelor militare în bazele din apropierea Libiei, a anunţat premierul David Cameron.
ora 13.17- Procurorul şef al Curţii Penale Internaţionale a anunţat că atacarea civililor din oraşul Benghazi de către forţele loiale preşedintelui libian va fi catalogată drept crimă de război.
ora 12.51 - Agenţia europeană de trafic aerian, Eurocontrol a anunţat că în urma aplicării rezoluţiei ONU, nu mai permite accesul aerian în spaţiul de zbor libian.
Purtătorul de cuvânt al guvernului francez, Francois Baroin, spune că atacurile militare împotriva regimului libian condus de Muammar Gaddafi, după rezoluţia ONU, vor interveni "rapid", "în câteva ore".
Ministrul franceze de finanţe, François Baroin, purtător de cuvânt al guvernului de la Paris, a explicat că intervenţia nu înseamnă ocuparea teritoriului Libiei, ci constituirea unui dispozitiv de natură militară pentru a-i proteja pe civilii libieni care sunt masacraţi de armata dictatorului Muammar Gaddafi.
Potrivit redactorului Radio România, Daniela Coman, până acum, în afară de Franţa şi-au mai anunţat participarea la Forţa Internaţională pentru Libia, Norvegia, Polonia şi Qatar.
Guvernul britanic se întruneşte vineri, pentru a lua o decizie privind eventuala sa participare, iar Danemarca a cerut permisiunea să pună la dispoziţie avioane de vânătoare F 16.
Potrivit redactorului Radio România, Nicoleta Turcu, rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU a fost adoptată pentru a-i proteja pe civili împotriva atacurilor forţelor liderului Muammar Gaddafi.
Gaddhafi, "trebuie să înceteze focul"
Documentul, care exclude, însă, orice formă de ocupaţie străină pe teritoriul Libiei, îi cere colonelului Gaddafi să înceteze imediat focul.
Ambasadorul Statelor Unite la Naţiunile Unite, Susan Rice, a precizat că Washingtonul salută rezoluţia, dar nu a dat detalii în legătură cu ce ţări arabe ar putea participa la impunerea zonei de excludere aeriană.
Şi Germania, care s-a abţinut de la votul din securitate consideră că liderul Gaddhafi trebuie să plece de la putere, dar, după cum a declarat astăzi ministrul de externe de la Berlin, Guido Westerwelle, citat de AFP, nici un soldat german nu va participa la o eventuală intervenţie militară în Libia, deoarece o asemenea operaţiune este riscantă.
Între timp, oficiali libieni au declarat că sunt pregătiţi pentru un armistiţiu cu rebelii, dar vor să discute înainte detaliile aplicării acestuia, relatează AFP.
Astfel, ministrul adjunct de externe Khaled Kaim a precizat că puterea de la Tripoli are nevoie de un interlocutor precis.
De asemenea, canalul american de televiziune CNN relatează că Muammar Gaddafi nu mai intenţionează să atace oraşul Benghazi, fieful rebelilor, aşa cum anunţase ieri într-un mesaj difuzat la televiziunea oficială libiană.