Libertatea presei, sub lupa Parlamentului European
Dezbaterile din legislativul comunitar privind libertatea presei în Europa au pornit de la situaţia din Italia.
08 Octombrie 2009, 19:50
Parlamentul European a dezbătut situaţia libertăţii de exprimare a presei în Italia, în ciuda opoziţiei popularilor europeni, care ieri ceruseră eliminarea acestui punct de pe agenda sesiunii.
Dreapta europeană consideră că problema este una internă, şi nu una care trebuie tratată la nivel european.
Eurodeputaţii s-au declarat foarte nemulţumiţi de activitatea Comisiei Europene în acest domeniu şi au cerut comisarului pentru media şi societatea informaţională, Viviane Reding, o directivă care să asigure respectarea libertăţii presei în întreaga Uniune Europeană.
Dezbaterea a ajuns la concluzia că situaţia din Italia nu este singulară şi că libertatea de exprimare a presei este un bun care trebuie apărat şi păstrat în toate statele membre.
Una dintre ţările menţionate în care presa este considerată parţial liberă a fost şi România, alături de Bulgaria şi Cehia.
"Noi, Uniunea Europeană, vom deveni ridicoli analizând şi criticând libertatea de informare în diverse ţări din Asia şi Africa atâta timp cât în Uniunea Europeană acestea nu sunt apărate şi respectate", a declarat eurodeputatul Victor Boştinaru.
Comisarul european Viviane Reding a cerut parlamentului un raport amănunţit care să arate clar că o astfel de directivă ar putea rezolva problemele actuale şi numai după aceea Comisia va acţiona.
Parlamentul European va vota o rezoluţie peste două săptămâni, în sesiunea de la Strasbourg.