Libertatea de exprimare online, "îngrădită în multe ţări"
Organizaţia Reporteri Fără Frontiere arată că tot mai multe ţări încearcă să tranforme internetul în instrument de propagandă şi control politic.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 12 Martie 2010, 16:35
Organizaţia Reporteri fără Frontiere atrage atenţia că numărul ţărilor care îngrădesc dreptul la libera informaţie pe internet s-a dublat în ultimul an.
Această organizaţie internaţională care militează împotriva cenzurii publică de trei ani rapoarte despre libertatea de exprimare online.
Datele pe 2009 arată că tot mai multe ţări încearcă să tranforme internetul în instrument de propagandă şi control politic.
Raportul mai atrage atenţia că pentru prima oară de la înfiinţarea acestui sistem global de comunicare şi informare, există oameni care fac închisoare pentru opiniile exprimate.
În statele autoritare, bătălia pentru o informaţie liberă se dă din ce în ce mai mult pe internet.
În timp ce tot mai multe ţări tind să îşi întărească controlul asupra netului, internauţii sunt din ce în ce mai inventivi şi solidari, internetul fiind un creuzet în care societăţile civile înăbuşite se nasc şi se dezvoltă.
La categoria "duşmanii internetului", adică a celor mai înrăiţi violatori ai libertăţii de expresie pe net, Organizaţia Reporteri fără Frontiere plasează 12 ţări: Arabia Saudită, Birmania, China, Coreea de Nord, Cuba, Egipt, Iran, Uzbekistan, Siria, Tunisia, Turkmenistan şi Vietnam.
Cetăţenii din Birmania, Coreea de Nord, Cuba şi Turkmenistan sunt împiedicaţi cu orice preţ să aibă acces la internet.
Arabia Saudită şi Uzbekistan optează pentru o filtrare masivă a site-urilor şi îi îndeamnă pe internauţi la autocenzură.
China, Egiptul, Tunisia şi Vietnamul controlează îndeaproape conţinuturile politice şi sociale, în timp ce în Iran, în contextul gravei crize interne pe care o traverseză ţara, navigatorii pe internet au devenit duşmani ai regimului.
Organizaţia Reporteri fără Frontiere nu menajează în raportul său nici democraţiile - este cazul Australiei şi al Coreei de Sud, trecute pe lista ţărilor aflate sub supraveghere, Australia, din cauza intenţiei de a instaura un sistem de filtrare, iar Coreea de Sud, pentru legile prea severe la adresa internauţilor.
Pe aceaşi listă a statelor supravegheate îşi fac intrarea anul acesta Turcia şi Rusia.
Potrivit Reporterilor fără Frontiere, în Rusia, din cauza controlului pe care Kremlinul îl exercită asupra majorităţii presei, internetul a devenit spaţiul cel mai liber pentru a schimba informaţii.
Independenţa lui este însă ameninţată, date fiind arestările şi supravegherile unor bloggeri, precum şi închiderea unor site-uri taxate drept extremiste.
Organizaţia Reporteri fără Frontiere crede că există un risc real ca internetul să se transforme în Rusia într-un instrument de control politic.