Liberalizarea pieţei muncii în Olanda, "prea devreme"
Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea olandezilor, dar şi mulţi politicieni consideră că imigranţii români le vor ocupa locurile de muncă localnicilor.
02 Ianuarie 2014, 09:39
Liberalizarea pieţei muncii în Olanda vine pe fondul temerilor că imigranţii români le vor ocupa locurile de muncă localnicilor.
Potrivit sondajelor de opinie, majoritatea olandezilor, dar şi mulţi politicieni consideră că eliminarea restricţiilor are loc prea devreme.
Dezbaterea se desfăşoară în contextul alegerilor locale şi europene programate în acest an.
Punctul culminant al inflamării populaţiei a fost în vara anului trecut, când ministrul afacerilor sociale, Lodewijk Asscher, avertiza că Olanda trebuie să facă faţă unui adevărat tsumani de români şi bulgari.
După întâlniri bilaterale cu omologii români şi bulgari, tonul s-a mai schimbat.
Au fost anunţate măsuri pentru diminuarea efectelor negative ale migraţiei forţei de muncă, inclusiv obligativitatea semnării unui document în care sunt explicate drepturile, dar şi obligaţiile pe care noul venit, european sau nu, le are, dacă alege să trăiască şi să muncească pe teritoriul olandez.
58 la sută dintre olandezi consideră că est-europenii care vin să muncească în Regat abuzează de sistemul asigurărilor sociale, iar 47 la sută cred că aceştia acaparează locurile de muncă de pe piaţă, acceptând salarii mai mici decât localnicii.
Numai 10% consideră că eliminarea restricţiilor pentru forţa de muncă din România şi Bulgaria aduce avantaje Olandei.
Previziunile făcute chiar de unele institute olandeze arată totuşi că numărul celor care vor alege piaţa forţei de muncă din Regat, nu poate fi motiv de îngrijorare.
În plus, multe agenţii de plasament spun că este nevoie de forţă de muncă, mai ales în domeniul tehnic, dar şi în agricultură.