Legislaţia privitoare la Brexit
Guvernul britanic a confirmat că va supune votului parlamentar prevederile care să permită implementarea în legislaţia britanică a acordului de retragere din Uniunea Europeană.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Mai 2019, 08:00
Guvernul britanic a confirmat că va supune votului parlamentar prevederile care să permită implementarea în legislaţia britanică a acordului de retragere din Uniunea Europeană.
Acest lucru urmează să se întâmple la începutul lunii viitoare.
De la Londra, Dan Vasiliu are mai multe detalii: "Se speculează că încercarea Theresei May de a trece prin parlament la începutul lunii viitoare legislaţia privitoare la Brexit ar putea reprezenta ultima şansă a premierului de a părăsi Downing Street cu fruntea sus.
Deşi la prima vedere poate părea că prim- ministrul face o a patra încercare de a ratifica acordul de retragere din Uniunea Europeană, strategia este uşor diferită ca în precedentele trei ocazii.
Legea privind acordul de retragere ar fi trebuit să reprezinte a doua fază a Brexitului după ce deputaţii ar fi aprobat ratificarea acordului în aşa numitele voturi semnificative.
Cum înţelegerea a fost respinsă de trei ori, iar preşedintele Camerei Comunelor a precizat clar că nu va mai permite un nou vot, dacă nu vor fi aduse modificări substanţiale înţelegerii, guvernul a decis să treacă direct la etapa a doua şi pentru ca Brexitul să poată avea loc va trebui să introducă un paragraf în lege care să elimine nevoia unei alte moţiuni pe această temă.
Strategia însă este plină de riscuri pentru Theresa May, care momentan nu are o majoritate parlamentară.
Conservatorii eurosceptici au avertizat că vor vota împotrivă, iar laburişti spun că vor face la fel dacă negocierile cu guvernul care se poartă în aceste zile nu vor duce la niciun rezultat.
"Dacă nu va exista o înţelegere şi dacă nu vom putea convinge partea noastră că este o înţelegere care merită sprijinită, atunci ar putea fi pentru a patra oară când acordul premierului va fi respins", e de părere ministrul din umbră al finanţelor, John McDonald.
Totuşi, miercuri purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist a refuzat în repetate rânduri să scoată din calcul posibilitatea unei abţineri în masă la votul din iunie, care ar permite legii să treacă la pasul următor în care deputaţii pot propune amendamente.
Dacă nu se va întâmpla acest lucru şi legea va fi respinsă, ea nu va mai putea fi reintrodusă pe ordinea de zi în această sesiune parlamentară, ceea ce înseamnă că premierul va trebui să propună o nouă agendă legislativă care să primească acordul Camerei Comunelor, lucru aproape imposibil în actualul climat politic."