Legea stabilităţii financiare, votată de Senatul de la Roma
Reformele solicitate insistent de Uniunea Europeană au fost votate de Senatul de la Roma. Dacă legea va trece sâmbătă şi de Camera Deputaţilor, premierul Silvio Berlusconi ar putea demisiona.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 11 Noiembrie 2011, 18:51
Senatul italian a votat vineri, în plen, legea stabilităţii financiare, care cuprinde măsurile de austeritate şi reformele solicitate insistent de Uniunea Europeană.
Sâmbătă va avea loc şi votul în Camera Deputaţilor.
Creşterea graduală a vârstei de pensionare până în anul 2026 de la 65 la 67 de ani, atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei, blocarea angajărilor din sectorul public, scoaterea la vânzare a unor locuinţe sociale deţinute de stat, transferul angajaţilor de la stat între diverse zone din Italia prin intermediul unei reforme a mobilităţii funcţionarilor publici şi creşterea din 2012 a accizei la carburanţi sunt câteva dintre normele adoptate vineri de Senatul de la Roma.
Au fost aprobate şi scutiri fiscale pentru societăţile implicate în mari lucrări publice şi flexibilizarea pieţei profesiilor liberale, prin eliminarea pragului tarifar minim.
Au existat însă şi abţineri la vot: senatorii Partidului Democrat, principala formaţiune politică de centru stânga s-au declarat nemulţumiţi de creşterea vârstei de pensionare.
Vineri după amiază legea stabilităţii financiare a intrat în dezbatere la camera inferioară a Parlamenului italian.
Sâmbătă urmează ziua cea mai grea.
Votul din Camera Deputatilor şi implicit, aşa cum a promis, în urmă cu trei zile, demisia premierului Silvio Berlusconi.
Viitorul guvern va fi format de tehnocratul Mario Monti, fostul comisar european fiind considerat soluţia cea mai bună atât de pieţele financiare, cât şi de Bruxelles şi de majoritatea partidelor parlamentare de la Roma.
Mario Monti va primi la scurt timp de la demisia lui Silvio Berlusconi mandatul de formare a unui nou guvern, executivul care va fi învestit încă de duminică seară, pentru a fi deja funcţional la deschiderea pieţelor de luni.
Mario Monti a mărturist vineri că şi-ar dori ca titularii principalelor ministere să fie tot tehnocraţi pentru a-şi putea impune reformele, cu atât mai mult cu cât Comisia Europeană aşteapta din partea Italiei şi implementarea celor două pachete de austeritate adoptate cu greu în iulie şi septembrie.
Italia rebuie să ajungă până in 2014 la un echilibru bugetar, care să îi permită reducerea datoriei publice de 1900 de miliarde de euro, ceea ce reprezintă un procent de 120% din produsul intern brut.