Legea privind abdicarea regelui Spaniei, aprobată de senat
Procedura de succesiune este aproape îndeplinită, o situaţie pe care premierul Mariano Rajoy a numit-o de normalitate. Platformele Pro Republica anunţă proteste.
18 Iunie 2014, 00:59
Senatul spaniol a aprobat marţi cu majoritate absolută legea privind abdicarea regelui Juan Carlos.
Procedura de succesiune este astfel aproape îndeplinită, o situaţie pe care premierul Mariano Rajoy a numit-o de normalitate, prin care Spania transmite o imagine excelentă în lume.
Între timp, la Madrid şi Bilbao, platformele Pro Republica şi partidele de stânga au anunţat că vor manifesta în ziua proclamării viitorului rege, care este joi, deşi la Madrid manifestaţile în centru au fost interzise.
Spre deosebite de Congresul Deputaţilor, săptămâna trecută, unde votul a fost individual şi public, la Senat, acesta s-a desfăşurat electronic.
89% din senatori au votat pentru abdicare, penultima procedură în aprobarea legii organice înainte de semnarea ei către rege.
Împotrivă au votat partidele de stânga, inclusiv formaţiunile naţionaliste catalane, în timp ce senatorii de la Convergenţă şi Uniune, Partidul Naţional Basc şi Coaliţia pentru Canare s-au abţinut.
Ce nu a lipsit de la votul de marţi a fost discuţia despre referendumul privind forma de organizare a statului.
Atât reprezentanţii Partidului Popular, aflat la guvernare, şi cei ai principalului partid de opoziţie, Partidul Socialist, au amintit că aprobarea legii abdicării nu are nicio legătură cu modelul de stat propus de partidele de stânga.
Acestea au amendat legea, solicitând un referendum în termen de trei luni de la abdicare, amendament respins cu majoritate de voturi.
Măsuri extraordinare de securitate la Madrid
Între timp, în Madrid, în zonele-cheie şi pe clădirile unde vor fi prezenţi viitorii regi, lunetiştii şi-au preluat posturile în cadrul dispozitivului extraordinar de securitate.
În zona centrală a capitalei, traficul va fi restricţionat pe traseul pe care viitorii regi se vor plimba după proclamarea de joi între Congresul Deputaţilor şi Palatul Regal.
Potrivit Ministerului de Interne, aproximativ 7.000 de agenţi de poliţie şi Gardă Civilă asigură securitatea evenimentelor care se vor încheia joi la prânz.
Surse de la Casa Regală şi de la Guvern ne-au declarat că la recepţia de încoronare vor fi prezenţi 2.000 de invitaţi pe care viitorii regi Felipe şi Leticia îi vor saluta personal.
Pentru că este o proclamare care se doreşte a fi austeră, la care nu a fost invitat niciun şef de stat, dar demnă, la recepţie vor fi prezenţi ambasadorii acreditaţi în Spania.
Discuţii despre fotbal la prânzul de rămas bun
Înainte de votul din Senat, marţi, regii Juan Carlos şi Sofia au oferit un prânz la palat pentru a-şi lua rămas bun de la reprezentanţii instituţiilor statului, prezenţi toţi, în afară de preşedintele Congresului, aflat în vizită oficială în Polonia.
La sesiunea foto, regii şi oficialii au discutat despre fotbal şi evoluţia Naţionalei în Brazilia.
Miercuri seară, regele Juan Carlos va semna legea organică a abdicării într-o scurtă ceremonie, în cadrul căreia nu este prevăzut niciun discurs; o ceremonie care va fi ultima în calitate de monarh.
La ora 0:00 a zilei de joi, odată cu publicarea în Buletinul Oficial al statului, legea intră în vigoare şi Felipe al VI-lea devine, de fapt şi de drept, regele Spaniei.
Surse oficiale au declarat că monarhul nu va fi prezent la proclamarea fiului său, dar va ieşi în balconul Palatului Regal joi, la ora prânzului, pentru a saluta mulţimea.