Legea antiteroristă a Turciei, "călcâiul lui Ahile" în Acordul UE-Turcia
Oficialii europeni, în special Parlamentul, se declară nemulţumiţi de lipsa de progrese înregistrate de Turcia pentru ca UE să accepte liberalizarea vizelor.
14 Mai 2016, 09:21
Legile antiteroriste aplicate de Ankara au devenit principala vulnerabilitate în cadrul Acordului Uniunea Europeană - Turcia asupra ridicării vizelor pentru cetăţenii turci care doresc să intre în ţările comunitare.
Ministrul turc pentru afaceri europene, Volkan Bozkir, a avut, vineri, discuţii, la Bruxelles, cu mai mulţi responsabili europeni, dar nu a putut debloca situaţia.
Într-un interviu acordat agenţiei Reuters, demnitarul turc, care a evitat astăzi presa europeană, a spus că legile antiterorism nu pot fi schimbate şi a pus asta pe seama degradării situaţiei de securitate din regiune.
Oficialii europeni, în special Parlamentul, se declară nemulţumiţi de lipsa de progrese înregistrate de Turcia pentru ca Uniunea Europeană să accepte liberalizarea vizelor.
Preşedintele legislativului european, Martin Schulz, a explicat astăzi, la un post de televiziune european, ce semnificaţie a avut gestul eurodeputaţilor care au spus "Nu" acordării de vize dacă Turcia nu îndeplineşte criteriile cerute.
Martin Schulz spune că a oprit actualul proiect de liberalizare a vizelor înaintat de Comisia Europeană, spunând că Ankara nu a îndeplinit cele 72 de măsuri cerute în cadrul acordului.
Între acestea, Schulz a enumerat o reformă a protecţiei datelor, o reformă a legii antiteroriste.
Dacă Turcia va continua astfel, nu vom începe dezbaterile privind liberalizarea vizelor - a spus Martin Schulz.
Totuşi, el a lăudat felul în care Turcia îi tratează pe refugiaţii din taberele de acolo, pe care Martin Schulz spune că le-a vizitat.
Acelaşi punct de vedere l-a avut şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a cerut Ankarei să-şi îndeplinească obligaţiile asumate.
Iată de ce discuţiile ministrului turc al afacerilor europene, vineri, la Bruxelles, Volkan Bozkir, cu şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, şi cu comisarul pentru extindere, Johannes Hahn, au vizat în mod special această problemă.
După ambele întrevederi pe care le-a avut oficialul turc, cei doi comisari europeni nu au făcut vreo declaraţie, nu a existat conferinţă de presă.
Ministrul turc Volkan Bozkir a vorbit presei de limbă turcă, după întrevederi, declarându-se pesimist în privinţa acceptării de cătr europeni a liberalizării vizelor.
Volkan Bozkir a spus că Turcia nu acceptă, în continuare, modificarea legii antiteroriste, deoarece ţara sa se confruntă cu atacuri ale rebelilor kurzi. Această lege antiteroristă a Turciei a devenit călcâiul lui Ahile în cadrul Acordului Uniunea Europeană - Turcia - a mai spus Bozkir şi a adăugat că a insistat, în cadrul discuţiilor, ca liderii europeni să-şi schimbe poziţia faţă de această modificare.
Aceste tensiuni între Bruxelles şi Ankara pe această temă ameninţă acordul convenit între cele două părţi, pentru a face faţă afluxului mare de imigranţi şi prin care europenii au sperat că numărul imigranţilor care se îndreaptă spre nordul continentului venind din sud va scădea.
Între timp, agenţia europeană pentru paza frontierelor - FRONTEX anunţa astăzi că doar 2.700 de imigranţi au sosit în Grecia din Turcia, în aprilie, cu 90% mai puţin, ca urmare a implementării acordului şi din cauza faptului că aceştia ştiu acum că vor fi trimişi înapoi în Turcia. Printre cei sosiţi sunt sirieni, pakistanezi, afgani şi irakieni.
Cu toate acestea, în Italia au sosit mai mulţi imigranţi, peste 8.700, venind din nordul Africii, pe o rută periculoasă. Aceşti imigranţi sunt din Eritreea, Egipt şi Nigeria - precizează FRONTEX.