Laureaţii premiilor Nobel pe 2013, au primit trofeele
Premiului Nobel pentru Pace, a fost atribuit Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice. Scriitoarea canadiană Alice Ann Munro a primit premiul pentru literatură.
Articol de Corina Negrea, 11 Decembrie 2013, 10:52
În ceremonii separate, la Oslo şi la Stockholm au fost decernate Premiile Nobel pe 2013.
Prima din seria celor două ceremonii a fost cea de la Oslo, dedicată Premiului Nobel pentru Pace, atribuit anul acesta Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice şi desfăşurată în prezenţa familiei regale norvegiene, ca de obicei, în Sala Mare a Primăriei din Olso.
Şi tot conform tradiţiei, Thorbjorn Jagland, preşedintele Comitetului Nobel novergian, a fost cel care a deschis oficial ceremonia, anul acesta, cu un îndemn.
"Prin acest premiu, îndemnăm acele state care n-au semnat Convenţia armelor chimice, să o facă. Acum, că Siria a devenit membră a Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, nu au mai rămas decât şase state membre. Două dintre ele, Israel şi Myanmar, au semnat convenţia, dar n-au ratificat-o.
"Vă rugăm, ratificaţi-o! Angola, Coreea de Nord, Egipt şi Sudanul de Sud încă n-au ratificat şi nici n-au semnat convenţia. Vă rugăm să o faceţi!" a declarat Thorbjorn Jagland.
Acestui mesaj i s-a alăturat şi Ahmet Uzumcu, directorul general al Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice, laureat de anul acesta a Premiului Nobel pentru Pace.
El a afirmat că provocarea constă în convingerea celor şase ţări să se alăture convenţiei, "ără întârziere sau condiţionări".
"Niciun interes naţional nu poate fi în mod credibil mai presus de securitatea sau beneficiile economice pe care le aduce aderarea la interzicerea globală a armelor chimice. Cea mai fierbinte speranţă a mea este că acest premiu va fi cel mai bun îndemn pentru a face din Convenţia privind armele chimice o normă cu adevărat universală" a spus Ahmet Uzumcu.
Alice Ann Munro, laureată a premiului pentru literatură
O oră şi jumătate mai târziu, capitala Suediei, Stockholm, găzduia la rândul său o altă ceremonie Nobel, dedicată de această dată premiilor pentru ştiinţe şi literatură.
Chimia, fizica, medicina, ştiinţele economice, dar şi literatura au fost omagiate ca în fiecare an într-o ceremonie strălucitoare şi emoţionantă.
Într-o situaţie cu adevărat inedită şi poate cu atât mai emoţionantă, Jenny Munro, a păşit pe scenă pentru a primi diploma şi medalia Nobel din mâna regelui Suediei, Karl al XVI-lea Gustav, în locul mamei sale, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură de anul acesta, absentă de la Stockholm, din motive de sănătate.
Alice Munro a fost aplaudată îndelung, în absenţă, cum destul de rar se întâmplă în timpul ceremoniei Nobel.
O ceremonie care a adăugat vizibilitate şi la ceea ce îndeobşte rămâne departe de strălucirea luminilor scenei, anume cercetării ştiinţifice.