Laureaţi Nobel cer eliberarea disidentului Liu Xiaobo
Peste 140 de laureaţi ai premiului Nobel cer Chinei eliberarea disidentului Liu Xiaobo, care ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de detenţie pentru "subminarea puterii de stat".
27 Februarie 2013, 11:27
Peste 140 de laureaţi ai Premiului Nobel au trimis o petiţie autorităţilor chineze în care cer eliberarea disidentului chinez Liu Xiaobo, cel care în 2010 a obţinut prestigiosul premiu, relatează France Press.
Într-o scrisoare care a mai fost semnată de 400 de mii de persoane şi organizaţii din 130 de ţări, laureaţii îi cer noului lider chinez, eliberarea lui Liu Xiaobo şi a soţiei sale consemnată la domiciliu.
Petiţia a fost trimisă ambasadelor Chinei sau reprezentaţiilor diplomatice de la Hong Kong, New York, Paris, Berlin şi Londra.
La Taipei, Wu'er Kaixi, unul dintre liderii mişcării pentru democraţie de la Tiananmen din 1989, i-a cerut preşedintelui taiwanez Ma Ying-jeou, considerat pro-Beijing, să intervină pe lângă preşedintele Chinei.
"Preşedintele Ma Ying-jeou va face un lucru util ajutând la eliberarea lui Liu Xiaobo şi a soţiei sale de către guvernul chinez", a declarat pentru AFP Wu'er Kaixi, care trăieşte în exil în Taiwan.
Liu Xiaobo ispăşeşte din 2009 o pedeapsă de 11 ani de detenţie pentru "subminarea puterii de stat", după ce a fost unul din iniţiatorii unui text care făcea apel la o democraţie pluralistă în China.
Liu Xia este sub supraveghere la domiciliu de peste doi ani, deşi ea nu face obiectul niciunei condamnări.
În 2010 institutul Nobel de la Oslo a acordat premiul Nobel pentru pace activistului pro-democraţie chinez Liu Xiaobo.
Liu Xiaobo a fost unul dintre cei mai combativi critici ai partidului comunist din China fiind adesea considerat "un ghimpe" pentru guvernul chinez, informează Reuters.
"Utilizarea legii pentru promovarea drepturilor omului într un sistem judiciar care nu este independent are un efect limitat", a declarat Liu Xiaobao pentru Reuters, în 2006 când era arestat la domiciliu.
Liu Xiaobo a promovat aplicarea drepturilor omului în China timp de aproape două decenii.
El a participat la protestele din piaţa Tiananmen în 1989 şi a fost unul dintre autorii Cartei 08, un manifest pentru democratizarea Chinei, publicat la aniversarea a 60 de ani de la Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.