Laura Codruța Kövesi a câștigat, la CEDO, procesul împotriva statului român
Laura Codruța Kövesi a câștigat, la CEDO, procesul împotriva statului român, intentat după ce a fost revocată din funcția de procuror șef al DNA.
Articol de Florin Lepădatu, 06 Mai 2020, 07:42
Laura Codruța Kövesi a câștigat, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, procesul împotriva statului român, intentat după ce a fost revocată din funcția de procuror șef al DNA.
Potrivit CEDO, România încălcat drepturile procurorului șef al DNA, prin revocarea acestuia din funcție înainte de încheierea mandatului.
Reporter Diana Surdu - "Judecătorii Curții Europene a Drepturilor Omului au ajuns la concluzia că demiterea Laurei Codruța Kövesi de la șefia DNA a fost abuzivă, iar fosta șefă a Direcției nu a avut cum să conteste decizia.
Actualul șef al Parchetului European, Laura Codruța Kövesi, a reclamat la instanța de la Strasbourg că atunci când a fost demisă din funcția de procuror șef DNA, în 9 iulie 2018, prin decretul președintelui Klaus Iohannis, în urma unei decizia Curții Constituționale, i s-au încălcat două drepturi fundamentale: dreptul la un proces echitabil, deoarece nu a avut acces la o instanță, să-şi apere drepturile cu privire la revocarea disciplinară din funcția de procuror-șef DNA, şi dreptul la liberă exprimare - demiterea sa în baza unei evaluări a fostului ministru al justiției Tudorel Toader a fost făcută după ce s-a exprimat public, în calitate de șef la DNA, pe mai multe reforme legislative care afectau sistemul judiciar.
Concret, judecătorii europeni spun că Laura Codruța Kövesi nu a putut contesta decizia de revocare din funcție, având în vedere că decretul de revocare a venit în urma unei decizii a Curții Constituționale, care sesiza un conflict între președintele României și Ministerul Justiției, fără ca fosta șefă a DNA să fie parte din acest proces.
Mai mulţi judecători CEDO sunt de părere că Laurei Codruța Kövesi i-a fost încălcat și dreptul la liberă exprimare, atunci când a fost demisă de la șefia Direcției Naționale Anticorupție, pentru că a criticat modificările care urmau să fie aduse legilor justiţiei, motiv pentru care a fost demisă.
Laura Codruța Kövesi nu a cerut daune materiale în acest dosar.
Decizia CEDO are 60 de pagini.
Potrivit fostei șefe a DNA, decizia Curții Constituționale nu a putut fi contestată, inexistența unei căi de atac fiind stabilită de însăși motivarea deciziei Curții Constituționale.
Președintele Klaus Iohannis a emis în 2018 decretul de revocare a Laurei Codruța Kövesi de la conducerea DNA potrivit deciziei Curții Constituționale.
Imediat după ce a fost revocată din funcție, Kövesi a fost delegată procuror la Serviciul de Îndrumare și control din cadrul Parchetului General."