Laboratorul spaţial chinezesc Tiangong va cădea pe pământ în câteva zile
Ultimele calcule ale traiectoriei estimează că laboratorul spaţial chinezesc, de 8,5 tone, va reintra în atmosferă în perioada 30 martie-2 aprilie.
Articol de Sergiu Şteţ, 27 Martie 2018, 17:38
China a lansat pe orbită în 2011 primul său laborator spaţial, Tiangong-1, parte a unui ambiţios program de realizare a unei Staţii Spaţiale proprii până în anul 2022.
Tiangong-1 are 8,5 tone şi şi-a încheiat misiunea la 5 ani după ce a fost lansat pe orbită. Modulul spaţial nu mai poate fi controlat neavând combustibil astfel că se va prăbuşi necontrolat.
Nimeni nu poate estima cu precizie locul în care acesta va reintra în atmosferă, când se va întâmpla acest lucru şi dacă vor ajunge şi pe pământ fragmente din laborator.
Ultimele estimări ale traiectoriei sale dai ca posibilă căderea unor rămăşiţe ale laboraturului începând de vineri, 30 martie.
La reintrarea în atmosferă cea mai mare parte a Tiangong-1 va arde şi se va dezintegra însă nu este exclus ca bucăţi din componentele sale mai solid construite, precum componente ale motoarelor de propulsie sau rezervorul de combustibil, să ajungă totuţi pe pământ.
BBC îl citează pe Elias Aboutanios de la Centrul Australian de Cercetări Spaţiale care susţine că probabilitatea ca un fragment al fostului laborator spaţial al Chinei, Tiangong-1, să aterizeze într-o zonă locuită este extrem de redusă, iar probabilitatea de a răni sau cauza pagube este infimă.