La referendumul din Republica Moldova, aproximativ 10.000 de voturi în plus pentru cei care aprobă aderarea
Preşedintele pro-european Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 42% din voturi şi se va confrunta în turul decisiv cu candidatul partidului pro-rus al socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, clasat pe locul II cu 26%.
Articol de Radio România Actualităţi, 21 Octombrie 2024, 14:47
Tabăra pro-europeană din Republica Moldova se află în avantaj la referendumul pentru înscrierea în Constituţie a aderării la Uniunea Europeană, desfăşurat duminică odată cu scrutinul prezidenţial. După contabilizarea datelor din peste 99% din secţiile de votare, diferenţa este însă de doar 9.500 de voturi între cei care aprobă aderarea şi cei care se opun. Rezultatul extrem strâns este surprinzător, după ce sondajele recente anticipau că opţiunea pentru Europa va câştiga confortabil.
Preşedintele pro-european Maia Sandu a acuzat o fraudă fără precedent în care grupuri crimele, împreună cu forţe străine ostile au urmărit să compromită procesul electoral. Ea a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 42% din voturi şi se va confrunta în turul decisiv cu candidatul partidului pro-rus al socialiştilor, Alexandr Stoianoglo, clasat pe locul II cu 26%. Experţi de la Chişinău afirmă că propaganda anti-europeană a Kremlinului a avut efect printre moldovenii din ţară, spre deosebire de cei din diaspora.
Trimisul Radio România Mario Balint relatează: ”Politologul Aurelia Peru, conferenţiar universitar doctor la Universitatea de Stat din Moldova, este de părere că rezultatul strâns la referendum se datorează mesajelor agresive lansate în spaţiul public în ultimele săptămâni.
Aurelia Peru: ”Din start a fost clar că iniţiativa de desfăşurare sincronizată a referendumului cu scrutinul prezidenţial este o tehnică de marketing electoral care îi va permite preşedintei în exerciţiu să-şi mobilizeze simpatizanţii şi electoratul pro-european. E clar că propaganda Kremlinului a devenit una foarte, foarte vertiginoasă. Au devenit foarte omniprezente narativele Kremlinului, că de fapt Republica Moldova este împinsă cu forţa în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, vedem o susţinere foarte, foarte consolidată din partea partenerilor europeni.”
Sondajele sociologice din ultimele luni arătau un rezultat de 44%-55% pentru referendum. Aceste cifre, plus voturile diasporei, care în mare parte are o atitudine pro-europeană, le ofereau susţinătorilor opţiunii europene motive să spere la un rezultat final de peste 60% voturi pentru, însă electoratul moldovenesc s-a dovedit a fi mult imprevizibil.”/editor Florin Lepadatu/