La Paris începe conferinţa consacrată problemei israeliano-palestiniene
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a respins categoric reuniunea de la Paris
03 Iunie 2016, 02:47
Reprezentanţii Israelului şi SUA au avut consultări intense pentru pregătirea conferinţei consacrate problemei israeliano-palestiniene, care va avea loc astăzi la Paris. Analiştii comentează că insistenţa Franţei de a organiza această reuniune ar avea mai mult raţiuni interne. În timp ce palestinienii au salutat iniţiativa Parisului, Israelul a respins categoric internaţionalizarea conflictului.
Eforturile pentru a nuanţa rezultatele reuniunii de la Paris care are loc astăzi s-a concentrat pe consultări cu americanii. Washington-ul are o abordare prudentă înaintea lansării iniţiativei franceze. E bine ştiut că SUA, ca actor dominant în procesul de pace de foarte mult timp ar putea influenţa direcţia conferinţei şi rezultatele acesteia. În Israel s-a comentat că au avut loc consultări intense cu americanii despe modul în care se va derula reuniunea de la Paris şi despre concluziile care ar urma să rezulte. În discuţii una din principalele chestiuni a fost încercarea de a afla dacă reuniunea este un eveniment punctual sau un atelier de lucru cu implicarea comunităţii internaţionale.
În timp ce cvartetul internaţional pentru Orientul Mijlociu, format din ONU, SUA, Uniunea Europeană şi Rusia s-a preocupat de cauzele impasului diplomatic pentru a formula recomandări, se pare că raportul va fi publicat doar după reuniunea de astăzi de la Paris. Raportul cvartetului internaţional pentru procesul de pace în Orientul Mijlociu este deja scris.
Premierul Benjamin Netanyahu a respins categoric reuniunea de la Paris, deoarece duce la internaţionalizarea conflictului şi oferă palestinienilor posibilitatea să evite negocierile directe. Netanyahu a denunţat iniţiativa franceză. "Drumul spre pace este doar prin negocieri directe, nu prin conferinţe internaţionale, care încearcă să impună acorduri şi îi fac pe palestinieni să se situeze pe poziţii extreme, ceea ce îndepărtează de la procesul de pace", a spus premierul israelian. El a reamintit că aşa cum s-a ajuns la pace cu Egiptul şi Iordania, ar trebui să se întâmple şi cu palestinienii. Dacă ţările care participă la Paris în această săptămână vor să ajute procesul de pace ar trebui să se alăture apelului adresat preşedintelui palestinian, Mahmoud Abbas, să vină la negocieri directe.
Aproximativ 30 de ţări şi organizaţii internaţionale sunt anunţate la reuniunea de la Paris pentru a discuta parametrii pe care comunitatea internaţională vrea să-i impună ca bază de negocieri. Nici Israelul, nici Autoritatea Palestiniană nu au fost invitaţi la reuniunea de astăzi.
Secretarul de stat american, John Kerry, şi omologul său rus, Serghei Lavrov, sunt aşteptaţi la reuniunea de la Paris, în timp ce premierul Benjamin Netanyahu se va deplasa săptămâna viitoare la Moscova pentru consultări cu preşedintele Vladimir Putin.
La Washington purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, John Kirby, a declarat că secretarul Kerry este neliniştit să participe la reuniunea de la Paris pentru a vedea care sunt posibilităţile şi opţiunile de urmat. Angajamentul Washingtonului pentru soluţia "două state vecine" rămâne neschimbat. Se comentează că insistenţa Franţei de a lansa această iniţiativă prin conferinţa de la Paris are mai mult motivaţie internă. Pe de altă parte, situaţia actuală din hexagon ar pune sub semnul întrebării guvernul lui Manuel Valls.