La nunți în Italia mănâncă nuntașii, dar și săracii
În Italia se înregistrează anual o risipă alimentară de 13 miliarde de euro. Mesele bogate de la nunți constituie cel mai tipic caz în care porții întregi de mâncare sunt aruncate. Dar există asociații care se ocupă de recuperarea lor.
Articol de Elena Postelnicu, Corespondent RRA în Italia, 18 August 2016, 15:09
Nu se aruncă nimic. Mai ales mâncarea. Cea care rămâne de la mesele prea abundente uneori, de la prânzurile sau cinele de la nunți. Cu această mentalitate, un onlus italian – Equoevento – format numai din tineri – are ca scop principal recuperarea alimentelor care rămân la astfel de evenimente și distribuirea lor către cei care au nevoie, către săraci.
„Ideea ne-a venit de la un cuplu de amici din Roma, care, chiar cu ocazia nunții lor, au constatat ce mare cantitate de mâncare rămâne în urma unor asemenea ceremonii” mărturisește - pentru revista Vero - Gaia Passi, președintele filialei Equoevento din regiunea Lombardia. ”Asociația noastră face în așa fel ca acest surplus de alimente să nu se transforme într-un exces de a arunca atâta mâncare” completează Gaia Passi.
Numai în Italia se înregistrează anual o risipă alimentară de 13 miliarde de euro. Mesele bogate de la nunți constituie cel mai adesea cel mai tipic caz în care porții întregi de mâncare sunt aruncate. Acesta a fost un mod de a reacționa care a dus ulterior la adoptarea de către guvernul de la Roma, în luna martie a acestui an, a unei legi ad-hoc care facilitează donarea surplusurilor de alimente către cei care au nevoie. Totodată, pierderile şi risipa vor fi diminuate şi prin încurajarea clienţilor restaurantelor să ia acasă porţiile neconsumate.
În mai puțin de doi ani, reprezentanții acestei asociații au participat la 300 de evenimente, recuperând 150.000 de porții de mâncare prin care au sprijinit 30 de fundații de caritate.
Cum funcționează? ”La finalul evenimentului vin voluntarii care, cu recipiente și mijloace de transport adecvate, strâng tot ceea ce a rămas și îl duc imediat la cantinele săracilor sau a caselor sociale. Frecvent mâncarea ajunge la destinație caldă încă; așa este ca și cum s-ar sărbători acea căsătorie de două ori” explică președintele asociației, Gaia Passi. Și rămân de toate: de la paste făinoase până la carne, de la pâine până la prăjituri.
Așa se întâmplă că platouri cu fel de fel de preparate gătite de faimoși bucătari șefi ajung și pe mesele săracilor. ”Un bucătar adevărat încearcă să nu arunce nimic, își folosește creativitatea pentru a exploata orice ingredient. Susțin acest proiect, deoarece reușește să transforme ceea ce se recuperează într-o mare oportunitate, combatând risipa alimentară și ajutându-i pe cei care se află în dificultate” a comentat, despre această inițiativă a onlus-ului italian, bucătarul șef Andrea Berton, proprietarul unui restaurant renumit din Milano.
Poate de aceea în Italia au luat amploare în ultimii doi ani restaurantele cu meniuri ”senza limiti” (”fără limite”) în care clientul poate mânca în orice fel de cantitate, cu condiția să mănânce tot, altfel trebuie să plătească dublu consumația sa. Astfel nu se mai aruncă din mâncarea gătită. Iar clienții acceptă, mai ales că au de unde alege, oferta fiind variată, și pot mânca în cantități mai mici sau mai mari, adică atât cât vor.