La Londra a început Olimpiada Culturală
Mii de artişti din întreaga lume, inclusiv români, vor fi implicaţi în peste 12 mii de proiecte ale Olimpiadei Culturale. Olimpiada Culturală completează Jocurile Olimpice de Vară.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 21 Iunie 2012, 20:03
Londra va capta atenţia întregii lumi, de la sfârştiul lunii, datorită Jocurilor Olimpice de Vară.
Însă, începând de joi, până pe 9 septembrie, are loc Olimpiada Culturală, care completează evenimentul sportiv al anului.
Mii de artişti din întreaga lume, inclusiv români, vor fi implicaţi în peste 12 mii de proiecte, organizate în circa nouă sute de arene, din toată Marea Britanie.
Printre evenimentele anunţate în program se numără concerte-maraton, sau expoziţii pe teme olimpice.
Peste 25 de mii de artişti, din toate cele 204 ţări participante la Jocurile Olimpice, vor transforma Marea Britanie în centrul cultural al lumii pentru următoarele 12 săptămâni, fie că este vorba de teatru, de cinema, de artă contemporană sau de muzică, vor exista evenimente pe toate gusturile.
Festivalul 2012 debutează în această seară cu mai multe evenimente organizaate în întreaga ţară, printre acestea şi un concert în Scoţia al Orchestrei "Simón Bolivar", din Venezulea.
În total, în week-end-ul care urmează, vor avea loc peste 130 de evenimente culturale, punctul principa de atracţie urmând să fie seria de concerte organizate de BBC sub numele de "Hackney Weekend", la care vor lua parte, printre alţii, Rihanna, sau Jay-Z.
"Cu 25 de mii de artişti implicaţi şi cu peste 10 milioane de bilete gratuite, puse la dispoziţia spectatorilor, pentru a putea vedea toate formele de artă, este imposibil să numesc doar câteva evenimente care merită văzute, dar, dacă îţi place muzica pop, avem "Râul muzicii" - un spectacol pus în scenă pe Tamisa, unde se vor aloca 160 mii de bilete gratuite şi unde vor fi prezenţi muzicieni din toate ţările participante la Jocurilr Olimpice, inclusiv din România.
"Pentru mine, un hit personal va fi noua piesă pusă în scenă de Silviu Purcărete, un regizor extraordinar din punctul meu de vedere. Am lucrat cu Silviu Purcărete la fiecare eveniment pe care l-am organziat în ultimii 15 ani, iar, acum, sunt încântată, că în cadrul Festivalului din Edinburgh, vom avea "Călătoriile lui Guliver", în regia lui", a declarat Claire Whittaker, una dintre coordonatoarele proiectului.
În cadrul proiectului BT River of Music, pe care l-a menţionat şi Ruth Mackenzie, în luna iulie, timp de două zile, peste 1.500 de artişti de pe toate continentele vor cânta pe şase scene amplasate de-a lungul Tamisei, printre ei şi saxofoniştii români Lucian Naghi şi Nicoale Simion.
"Noi am organizat în urmă cu câţiva ani, cu ocazia Jubileului de Aur al Reginei, un proiect care implica cinci scene şi artişti din întreg Commonwealth-ul şi ne-am gândit că am putea extinde acel proiect la nivel global. Toate ţările participante la Jocurile Olimpice vor fi reprezentate. Este o ocazie pentru artiştii talenaţi, dar mai puţin cunoscuţi, de a arăta întregii lumi de ce sunt capabili", a spus Claire Whittaker, una dintre coordonatoarele proiectului.