La Kiev începe reuniunea OSCE
Cea de-a XX-a reuniune ministerială a OSCE trebuie să facă sumarul preşedinţiei ucrainene în cadrul organizaţiei, în contextul unor proteste ample pro-europene.
05 Decembrie 2013, 14:31
Consiliului ministerial al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, OSCE, reuniune la nivel de minştri de externe, începe astăzi în Kiev, capitala Ucrainei.
A XX-a reuniune a OSCE are loc în contextul continuării protestelor faţă de conducerea Ucrainei, care a refuzat la sfârşitul săptămânii trecute semnarea Acordului de asociere la Uniunea Europeană.
Opoziţia ucraineană a primit, aseară, susţinerea mai multor oficiali occidentali, aflaţi la Kiev pentru a participa la reuniunea OSCE.
Cea de-a XX-a reuniune ministerială a OSCE trebuie să facă sumarul preşedinţiei ucrainene în cadrul organizaţiei, reuniunea desfăşurându-se pe fondul protestelor opoziţiei ucrainene împotriva nesemnării Acordului de asociere la Uniunea Europeană şi, în acelaşi timp, împotriva intervenţiei violente a poliţiei împotriva manifestanţilor în acest weekend.
Manifestanţii continuă să ceară demisia guvernului, preşedintelui şi organizarea de alegeri anticipate, în timp ce puterea susţine că este gata să dialogheze cu opoziţia, inclusiv cu societatea civilă şi acest lucru a fost reafirmat astăzi de premierul Mikola Azarov, în discursul său în deschiderea reuniunii ministeriale a OSCE.
El a ţinut să sublinieze că în procesul de asociere cu UE a fost luată doar o pauză, determinată de problemele economice ale ţării, că guvernul manifestă chiar înţelegere faţă de atitudinea manifestanţilor, considerând protestele un proces normal pentru democraţie, fie şi aceasta în curs de dezvoltare, dar guvernul susţine, pe de altă parte, că problemele guvernării trebuie să fie rezolvate exclusiv în cadrul electoral, pe baza legilor ucrainene.
Un sprijin foarte puternic pentru procesele democratice din Ucraina a fost exprimat de asistentul secretarului de stat american, Victoria Nuland.
Mesaje internaţionale pentru Kiev
Secretarul de stat John Kerry, după decizia Ucrainei de a nu semna Acordul de asociere, nu a venit la Kiev, preferând, sau alegând, să meargă la Chişinău, Moldova parafând acest acord.
Victoria Nuland a declarat sprijinul clar al SUA pentru aspiraţiile europene ale ucrainienilor, ţind să sublinieze că întreaga lume "priveşte acum la Ucraina, miza fiind valorile pe care a fost clădită OSCE, în urmă cu acum 40 de ani".
Puterea ucraineană - a spus dna Nuland - este în momentul de faţă pusă în faţa opţiunii a veni în întâmpinarea aşteptărilor propriului popor sau a risca să-l dezamăgeasca şi a înfunda ţara în haos şi violenţă.
Un sprijin foarte puternic a fost exprimat şi de şeful diplomaţiei germane, Guido Westerwelle, care aseară s-a aflat în mijlocul manifestanţilor din Piaţa Independenţei.
Acesta a spus că poporul ucrainean trebuie să-şi decidă singur destinul şi viitorul şi că autorităţile trebuie să apere dreptul poporului la demonstraţii paşnice, exprimându-şi, de asemenea, îngrijorarea faţă de folosirea excesivă a forţei de către autorităţi.
Şi un mesaj important pentru autorităţile de la Kiev din partea dlui Westerwelle, a fost că Germania, respectiv cancelarul Angela Merkel, este deschisă pentru continuarea pregătirii semnării acordului de asociere, fără însă să dea de înţeles dacă este vorba de posibilitatea de a renegocia anumiţi termeni ai acordului - după cum se ştie UE se opune schimbării textului acestui document care a fost parafat.
În ceea ce priveşte ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, care a vorbit imediat după dna. Nuland, nu s-a referit deloc la situaţia din Ucrainei, a vorbit despre problemele OSCE şi a ţinut să sublinieze, între altele, că organizaţia nu a reuşit, deocamdată, să-şi îndeplinească sarcina pentru care a fost, de fapt, înfiinţată în urmă cu 40 de ani şi anume desfiinţarea liniilor despărţitoare în Europa.