La Chişinău, se pun speranţe mari în alegerea unui preşedinte
Curtea Constituţională va analiza raportul Comisiei Electorale Centrale cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare anticipate din 29 iulie, într-o şedinţă plenară.
Articol de Mario Balint, Chişinău, 14 August 2009, 10:11
Curtea Constituţională a decis să se întrunească mâine la ora 10:00, într-o şedinţă în care urmează să fie examinat raportul Comisiei Electorale Centrale cu privire la rezultatele alegerilor parlamentare din 29 iulie. Urmează să aflăm dacă alegerile vor fi sau nu validate şi dacă, potrivit legii, noul parlament va fi convocat în termen de 30 de zile.
Totodată, Curtea Constituţională va lua în discuţie şi demersul PPCD prin care Curtea este sesizată asupra unor grave încălcări ale legislaţiei electorale în procesul de numărare a buletinelor de vot şi de totalizare a rezultatelor votării. PPCD cere renumărarea voturilor, cererea lor fiind aprobată astăzi.
PPCD a prezentat probe privind neregulile comise în procesul de evidenţă şi numărare a voturilor. Liderii Alianţei pentru Integrare Europeană au examinat şi astăzi evoluţia negocierilor între cele patru partide necomuniste şi au analizat posibilitatea amânării validării alegerilor din 29 iulie.
Dacă se va ajunge la alegeri anticipate, acestea vor putea avea loc la începutul anului viitor, pentru că legea moldoveană nu permite două scrutinuri electorale anticipate în acelaşi an. Preşedintele PD, Marian Lupu, principalul favorit la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, a declarat că aceia care vor conduce ţara spre alegeri anticipate vor trebui să îşi asume acest risc.
Marian Lupu a declarat că cei care nu vor ţine cont de acest lucru, în viziunea sa, se vor face principalii vinovaţi de generarea alegerilor anticipate.PD este categoric împotriva alegerilor anticipate, a adăugat Lupu.
Liderii celor patru partide parlamentare nemcomuniste continuă negocierile în vedere formării noului guvern. PPCD, formaţiune condusă de Iurie Roşca, actualul prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova, perceput ca aliat al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova şi adversar al partidelor democratice, nu a obţinut procentul necesar intrării în parlament, la alegerile din 29 iulie.