La Chişinău, 13 formaţiuni politice din Republica Moldova au semnat Pactul pentru Europa
Un angajament politic pentru atingerea obiectivului de integrare europeană a ţării, dar în acord nu se regăsesc partidele din opoziţie.
Articol de Radio România Actualităţi, 27 Mai 2024, 23:55
La Chişinău, 13 formaţiuni politice din Republica Moldova au semnat Pactul pentru Europa, un angajament politic pentru atingerea obiectivului de integrare europeană a ţării, dar în acord nu se regăsesc şi partidele din opoziţie.
Mai multe informaţii avem de la Corneliu Rusnac de la Radio Chişinău.
Corneliu Rusnac: Pactul pentru Europa demonstrează că vectorul european nu este asumat doar de un singur partid şi că integrarea europeană ar trebui să fie proiectul de ţară al Republicii Moldova, indiferent de faptul dacă formaţiunile politice se află la guvernare sau în opoziţie. În acord nu se regăsesc partide din opoziţia parlamentară de la Chişinău, care în mare parte este una geopolitică şi reprezintă interesele Federaţiei Ruse şi care este responsabilă de menţinerea unei societăţi divizate în Republica Moldova, susţine analistul Ion Tăbârţă în cadrul emisiunii "Ora de vârf" de la Radio Chişiunău.
Ion Tăbârţă: Vreau să cred că acest pact va reprezenta un dialog constructiv între partidele pro-europene din Republica Moldova. Acest lucru va creşte gradul calităţii actului de guvernare sau, cel puţin, va creşte calitatea actului de guvernare legat de procesul de negocieri. Din câte ştim acum, în luna iunie, cel târziu iulie, vom avea începutul oficial al negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Este foarte important ca aceste partide, în toate acţiunile lor, să contribuie care mai mult, care mai puţin, la procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.
Corneliu Rusnac: Deşi puţin întârziat, acest acord a fost semnat într-un context mult mai complicat şi diferit faţă de condiţiile în care, în 1995, a fost semnată de către partidele din România Declaraţia de la Snagov, de orientare a ţării spre Uniunea Europeană şi NATO, consideră analistul Nicolae Negru.
Nicolae Negru: Nu exista atunci dorinţa Rusiei de a reface imperiul, nu exista războiul din Ucraina. Acum avem şi un război hibrid împotriva Republicii Moldova. Când deschizi că subversiv, Rusia acţionează pentru destabilizare situaţii în Republica Moldova. Avem această împărţire care nu exista în România, împărţirii în pro-europeni şi pro-ruşi. Această luptă e pe viaţă şi pe moarte, într-un fel, mai cu seamă că forţele pro-ruse sunt din abundenţă finanţate de Rusia. S-a format o reţea electorală, plătită de cetăţeni care s-au angajat să voteze pentru orice candidat pe care îl va propune Moscova.
Corneliu Rusnac: De notat că Declaraţia de la Snagov este un document semnat la 21 iunie 1995 de către liderii partidelor parlamentare din România, care atesta acordul forţelor politice faţă de strategia naţională pentru pregătirea aderării ţării la Uniunea Europeană şi NATO.