La Budapesta, see aduc în discuţie drepturile comunităţii musulmane
Politicienii de la Budapesta ai partidului de guvernământ aduc în discuţie drepturile comunităţii muslumane
Articol de Emil Groza, corespondent RRA în Ungaria, 07 Noiembrie 2017, 03:01
În Ungaria, odată cu apropierea alegerilor de anul viitor, după chestiunea migranţilor, în mod surprinzător politicienii de la Budapesta ai partidului de guvernământ aduc acum în discuţie drepturile comunităţii muslumane.
Corespondenţă, Emil Groza, Budapesta: Comunitatea musulmanilor din Ungaria a precizat printr-un comunicat că a aflat cu stupefacţie şi indignare că liderul grupului parlamentar al partidului de guvernământ Fidesz, Gergely Gulyás, a făcut unele declaraţii, conform cărora în această ţară nu vor fi moschei, iar afirmaţiile acestuia sunt în contradicţie cu constituţia, drepturile omului şi normele internaţionale.
În comunicat se mai arată că astfel de declaraţii amintesc de cea mai întunecată perioadă a Ungariei şi se aşteaptă retractarea acestora şi prezentarea de scuze, având în vedere faptul că odată cu apropierea alegerilor se foloseşte aşa-numita "carte musulmană" pentru câştigarea alegătorilor.
Şi o asociaţie pentru apărarea drepturilor musulmanilor din Ungaria şi-a exprimat nemulţumirea, arătând că în ţară există mai multe case de rugăciune care funcţionează ca moschei şi care pot fi vizitate în mod liber, astfel încât oricine se poate convinge că nu se desfăşoară niciun fel de activităţi de radicalizare acolo. Asociaţia a cerut factorilor de decizie să se abţină de la stigmatizarea colectivă a comunităţilor şi a anunţat că va sesiza autorităţile dacă obţine informaţii legate de persoane care reprezintă un risc în ceea ce priveşte securitatea naţională, dar va protesta în cadrul forumurilor de specialitate împotriva îngrădirii drepturilor.
Liderul grupului parlamentar al partidului Fidesz, Gergely Gulyás, a declarat recent, într-o emisiune a unui post de televiziune, că în Ungaria nu vor fi moschei şi că îi pare rău pentru cei care vor fi perdanţii unei astfel de decizii, dar nu este vorba doar despre o chestiune privind libertatea religiei, ci şi despre una legată de securitatea unei ţări. Politicianul ungar nu a spus însă dacă fi elaborată o iniţiativă legislativă în acest sens şi dacă va viza moscheile deja existente sau se va interzice construirea unora noi.
Liderul organizaţiei musulmanilor din Ungaria, Zoltán Sulok, a declarat publicaţiei "Magyar Narancs" că este dificil să reacţioneze fără să cunoască aspectele concrete, dar ar exista îngrijorări de ordin constituţional şi dacă s-ar interzice construirea de noi moschei, deoarece s-ar îngrădi drepul la religie al unei comunităţi. Zoltán Sulok a mai spus că moschei noi nu prea se construiesc oricum în Ungaria, cele care sunt în prezent fiind amenajate în clădiri deja existente de membrii comunităţii. Acesta consideră că este vorba doar despre generarea artificială a anumitor sentimente în rândul alegătorilor împotriva celor 30-40.000 de membri ai comunităţii musulmane din Ungaria înaintea alegerilor din primăvara anului viitor.