La Budapesta este în desfăşurare Consiliul European pentru Afaceri Economice şi Financiare
Ministrul ungar de finanţe, Mihály Varga, spune că ideea de îndatorare comună a statelor membre pentru proiecte europene comune este încă privită cu neîncredere de anumite ţări din Blocul comunitar.
Articol de Bogdan Isopescu, 13 Septembrie 2024, 14:25
Una dintre temele Consiliului o reprezintă concluziile raportului Mario Draghi, cel care indică statelor membre să aplice conceptul de datorie comună pentru proiecte de interes european, pentru a revigora competitivitatea economică a Blocului comunitar.
Consiliul are loc în condiţiile boicotului Comisiei Europene şi al unor state membre la adresa Ungariei, după ce premierul Viktor Orban a discutat în Rusia şi China despre războiul din Ucraina, fără să se consulte cu ceilalţi lideri sau instituţii europene.
Reporter: Ministrul ungar de finanţe, Mihály Varga, spune că ideea de îndatorare comună a statelor membre pentru proiecte europene comune este încă privită cu neîncredere de anumite ţări din Blocul comunitar. Raportul Mario Draghi menţiona acest instrument ca fiind unul din puţinele rămase la îndemâna Uniunii Europene pentru a recupera diferenţa de competitivitate faţă de Statele Unite sau China.
Proiectele vizate de Draghi pentru finanţare şi îndatorare comună ar fi, spre exemplu, cele care ţin de tranziţia verde. Aici ar intra tehnologiile înalte, digitalizarea, regenerabilele sau reţelele energetice europene comune.
Mihály Varga: Economia europeană rămâne în urma anumitor competitori globali şi de aceea preşedinţia ungară a consiliului se concentrează pe subiect. Vrem să discutăm despre finanţarea mai bună a tranziţiei verzi, dar şi despre statele cu datorii mari. Ideea îndatorării comune pentru proiectele europene comune este o propunere serioasă, dar avem experienţa planurilor de rezilienţă, pe acelaşi model şi multe state nu sunt de acord cu acest tip de resursă.
La Consiliul de la Budapesta nu participă o serie de miniştri de finanţe din statele membre şi nici cei doi comisari din domeniul finanţelor şi economiei. Aceste instituţii sau state sunt reprezentate de funcţionari de gradul doi.