La Bratislava s-a încheiat Summitul european al regiunilor şi oraşelor
Summitul european al regiunilor şi oraşelor s-a încheiat la Bratislava cu cererea de schimbare a modului în care sunt finanţate proiectele locale din UE.
09 Iulie 2016, 14:33
Summitul european al regiunilor şi oraşelor s-a încheiat la Bratislava cu cererea de schimbare a modului în care sunt finanţate proiectele locale din Uniunea Europeană.
Potrivit reprezentanţilor comitetului european pentru municipalităţi şi regiuni, trebuie sprijinte cu prioritate afacerile care inovează şi care aduc locuri de muncă şi dezvoltarea economiei.
Retragerea Marii Britanii din Uniune a fost discutată îndelung, iar concluzia summitului este că cetăţenii europeni trebuie să vadă avantajele spaţiului comunitar în viaţa de zi cu zi, pentru a-şi recăpăta încrederea în Uniunea Europeana.
Reprezentanţii oraşelor şi regiunilor europene au adoptat o declaraţie în care fac un apel către instituţiile Uniunii Europene să reformeze sistemul de reguli şi standarde aplicabile în diferite sectoare de activitate şi să se concentreze mai mult pe atragerea de investiţii publice şi private care să creeze locuri de muncă.
"Vrem să sprijinim proiecte pentru dezvoltarea durabilă a oraşelor, fie că este vorba de eficienţa energetică sau trasport. Trebuie să-i sprijinim pe cei care vin cu soluţii inovatoare să-şi deschidă propria afacere, pentru că, astfel, vom avea creştere economică şi locuri de muncă. Suntem interesaţi de încurajarea investiţiilor în proiecte care aduc beneficii pe termen lung şi creează activitate economică, nu un bloc sau o stradă, care sunt proiecte ordinare", a spus Markku Markkula, preşedintele Comitetului European al Regiunilor, adăugând că aproape 60% din investiţiile publice din UE sunt făcute de municipalităţi şi regiuni.
Ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană a fost una dintre cele mai discutate teme ale summitului, mulţi punându-şi întrebarea ce se va întâmpla cu proiectele regionale finanţate cu bani de la UE, care sunt în desfăşurare.
De exemplu, în Scoţia, cel mai probabil, vor fi finalizate cu bani de la bugetul de stat al Marii Britanii, însă toată lumea aşteaptă să vadă cum vor decurge negocierile dintre Londra şi Bruxelles.