Klaus Iohannis: România este unul dintre cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a Uniunii Europene
În discursul din plenul Parlamentului European, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat şi faptul că Uniunea Europeană se confruntă cu provocări geostrategice fără precedent, în contextul în care Rusia îşi continuă agresiune asupra Ucrainei
Articol de Oana Bâlă, 07 Februarie 2024, 13:43
Preşedintele Klaus Iohannis a susţinut un discurs în plenul Parlamentului European, reunit la Strasbourg.
Şeful statului a prezentat viziunea sa asupra viitorului continentului nostru şi soluţii la problemele cu care se confruntă.
România este unul dintre cele mai bune exemple ale puterii transformatoare a Uniunii Europene, a declarat preşedintele Klaus Iohannis în plenul Parlamentului European şi a subliniat că fondurile europene intrate în ţara noastră de la momentul aderării au permis realizarea unor proiecte esenţiale de infrastructură.
Şeful statului a amintit şi de alegerile europene, precizând că odată cu ele, vor fi definite priorităţile menite să ne ajute să răspundem provocărilor prezentului şi să ne pregătească mai bine pentru viitor.
Preşedintele României a menţionat şi faptul că Uniunea Europeană se confruntă cu provocări geostrategice fără precedent, în contextul în care Rusia îşi continuă agresiune asupra Ucrainei, iar consolidarea rezilienţei interne este o condiţie fundamentală pentru o Uniune mai puternică şi pentru rolul său geopolitic sporit.
Pe de altă parte, şeful statului a adus în atenţia eurodeputaţilor aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen.
Klaus Iohannis: Uniunea înseamnă un spaţiu al siguranţei, al protecţiei, al prosperităţii şi al diversităţii. Uniunea Europeană rămâne, prin excelenţă, un spaţiu al liberei circulaţii. Ridicarea în martie a controalelor la frontierele aeriene şi maritime trebuie urmată, în mod firesc, în cel mai scurt timp, de eliminarea controalelor la frontierele terestre. Doar astfel vom avea reflectarea corectă şi concretă a contribuţiei pe care România o aduce la consolidarea securităţii întregii Uniuni Europene.
Înaintea dezbaterii, preşedintele României a avut convorbiri cu preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, urmate de o declaraţie.
Şefa legislativului european a făcut referire la alegerile europarlamentare şi a menţionat că este important pentru legitimitatea Uniunii, ca toată lumea să se simtă reprezentată în funcţiile de vârf din blocul comunitar şi că echilibrul geografic să fie respectat.
Totodată, a atras atenţia că provocarea viitoarelor alegeri nu este doar populismul, ci şi majoritatea tăcută care trebuie convinsă că votul contează.